Op deze pagina vindt u persoonsbewijzen, stamkaarten en documenten van bewoners van het eiland Voorne-Putten en Rozenburg.
In het voorjaar van 1941 werd het persoonsbewijs ingevoerd. Het persoonsbewijs wordt ontwikkeld door de Nederlandse ambtenaar Jacobus Lambertus Lentz in samenwerking met de Duitse bezetter. Geen land in Europa heeft een identiteitsbewijs dat technisch en administratief zo volmaakt is. De opsporing en arrestatie van verzetsmensen en Joodse burgers wordt er een stuk makkelijker door. Het systeem van persoonsbewijzen heeft duizenden mensen het leven gekost.
Het is het Nederlandse verzet eigenlijk nooit gelukt om dit persoonsbewijs goed te vervalsen en na te maken. Dit had mede te maken met de inktsoort die voor het persoonsbewijs werd gebruikt, onder een kwartslamp werd de inkt onzichtbaar. Ook reageerde het karton van het persoonsbewijs met aceton, waardoor veranderingen in de geschreven tekst direct opvielen. Verder was het niet mogelijk om de pasfoto in het persoonsbewijs te verwijderen. Hierdoor werd een doorzichtige zegel aan de achterkant verbroken, waarop een vingerafdruk stond. De lijm van de zegel was buitengewoon moeilijk te verbreken, zonder dat de zegel ook verbrak. De vingerafdruk op de achterkant van de pasfoto moest weer overeenkomen met de vingerafdruk aan de linkerkant. Vervalsingen met een pasfoto waren daarom vrijwel uitgesloten.
Iedere Nederlander vanaf 15 jaar is verplicht dit identiteitsbewijs altijd bij zich te dragen. De gegevens staan genoteerd in een centraal register. Door het persoonsbewijs krijgen de Duitsers meer mogelijkheden om de Nederlanders te controleren, bijvoorbeeld in verband met de tewerkstelling in Duitsland en bij de Jodenvervolging. Bij Joden wordt een dikke hoofdletter J in het persoonsbewijs gestempeld.
De persoonsbewijzen werden uitgegeven in een kunstofhoesje (triacel). Op de zijde met persoonsgegevens werd dit aangegeven door middel van een V bij de datum van uitgifte. Ook werden er eigen gemaakte hoesjes gebruikt. Tevens werd een inlegvel met daarop de verplichtingen meegegeven.
Eigendom; Dhr. T v/d waal / Dhr. G. Oldenburg
Brielle
Eigendom: Dhr. T. v/d Waal
Eigendom: Familie Avelino
Eigendom: T. Krinsen
" Ik werk niet voor de moffen ", zei Toon Krinsen en hij dook onder met zijn vrouw en twee kinderen. Hij had een vals persoonsbewijs geregeld onder de naam Pleun Oosthoek, woonachtig te Geervliet.
Hillegonde Elisabeth van Loon is op 29 juli 1914 getrouwd met Abraham van der Waal.
Eigendom: Dhr. T. v/d Waal
Bron: persoonsbewijzen.nl
Abraham van der Waal is getrouwd op 29 juli 1914 met Hillegonda Elisabeth van Loon.
Eigendom: Dhr. T. v/d waal
Geervliet
Het persoonsbewijs van Pleun Oosthoek was het valse persoonsbewijs van Antonie Frans Krinsen.
Eigendom: T. Krinsen
Van zijn kleinzoon mochten wij zowel het originele als valse persoonsbewijs op onze site tonen. Het valse persoonsbewijs is lichter van kleur maar wel met de benodigde watermerken.
Hellevoetsluis
Bron: W.A. Groen
Nieuw Helvoet
Arend den Ouden is op 9 mei 1935 getrouwd met Neeltje Pietertje de Vries.
Eigendom: Dhr. J. Schuurmans
Een aanbevelingsbrief gevonden bij het persoonsbewijs van Leendert den Ouden.
Eigendom: Dhr. J. Schuurmans
De originele pasfoto ten behoeve van het persoonsbewijs.
Eigendom: Dhr. J. Schuurmans
Neeltje Pietertje de Vries is getrouwd op 9 mei 1935 met Arend den Ouden.
Eigendom: Dhr. J. Schuurmans
Oostvoorne
Bron: persoonsbewijzen.nl
Bron: persoonsbewijzen.nl
Rockanje
Leendert Poldervaart is op 30 mei 1940 getrouwd met Maria Wilhelmina Snoeij (zie stamkaarten Rockanje).
Eigendom: Dhr. T. v/d Waal
Rozenburg
Bron: persoonsbewijzen.nl
Vierpolders
Bron: persoonsbewijzen.nl
Brielle
Oostvoorne
Nieuw Helvoet
Arend den Ouden is de echtgenoot van Neeltje pietertje de Vries.
.
Neeltje Pietertje de Vries is de echtgenote van Arend den Ouden.
Nieuwenhoorn
1ste stamkaart van Leendert Poldervaart is afgegeven te Nieuwenhoorn. Echtgenoot van Maria wilhelmina Snoeij (getrouwd 30 mei 1940).
Rockanje
2de stamkaart van Leendert Poldervaart is afgegeven te Rockanje.
Maria Wilhelmina Snoeij trouwt op 30 mei 1940 met Leendert Poldervaart uit Nieuwenhoorn.
Brielle
De houder van dit Bescheinigung document was vrijgesteld voor de arbeitseinsatz.
Gemeentelijke oproep voor inenting tegen pokken. Gestuurd uit naam van de toenmalige Brielse NSB burgemeester (augustus 1942 - februari 1943) Gijsbert van Houten.
Bewijs van inenting tegen pokken.
Rozenburg
Vrijstelling vordering rijwiel. Ondertekend door de toenmalige anti Duitse burgemeester (1939 - augustus 1942) Jhr. Louis Gérard Just de la Paisières.