In Geervliet geboren personen, verhuisd en elders overleden ten gevolge van de oorlog.
Geboren: 4 november 1910 Woonplaats: Bandoeng Omgekomen: 25 juni 1944, nabij Nagasaki, Zeemansgraf.
Bron: powtaiwan.org / googlemaps
Job van Balen, Brigadier ziekenverpleger in dienst van de KNIL, zat op 20 juni 1944 aan boord van de Tamahoko Maru 2 (ook wel aangeduid als Tomohoku Maru of Yone Maru). Het schip vertrok in een klein konvooi van Takao (Kaoishung) op Formosa (Taiwan) naar Nagasaki (Japan). Aan boord waren 772 krijgsgevangenen en 500 Japanse soldaten. Op 25 juni zo’n 60 kilometer ten zuidwesten van Nagasaki werd het konvooi aangevallen. Het schip nabij de Tamahoko Maru werd getorpedeerd door de Amerikaanse onderzeeboot Tang (SS 306). Hierdoor ontstond een gat in de zij en het schip zonk binnen enkele minuten. 561 krijgsgevangenen overleefde de aanval niet waaronder oud inwoners Geurt Arend Rademaker en Jozias Smijtegeld Bedet (Nieuw-Helvoet)
Job van Balen wordt genoemd in de digitale erelijst van Gevallenen 1940-1945.
Geboren: 1 juni 1886 Woonplaats: Vlaardingen Omgekomen: 4 april 1942, Atlantische Oceaan, Zeemansgraf.
Bron: State Library of New South Wales / googlemaps / Wikipedia
Leendert van der Bie is stoker aan boord van het ss Alphacca van de rederij Nievelt Goudriaan en Co. Na een aantal konvooien gevaren te hebben, vertrekt de Alphacca op 23 maart 1942 alleen vanuit Kaaptad met 100 opvarende en vracht naar Freetown (Sierra Leone). OP 4 april ontvangen ze een bericht dat er een Duitse onderzeeboot actief is in de buurt. Al zigzaggend vervolgen ze hun route. 's Avonds na zonsondergang schiet de U 505 een torpedo af welke de Alphacca in het achterschip raakt. Ze zinkt vrijwel direct en 15 bemanningsleden, waaronder Leendert, verliezen hun leven. De U 505 wordt in juni 1944 wordt aangevallen door de Amerikanen en gedwongen bovem water te komen. De onderzeeboot wordt naar Amerika vervoert en is sinds 1954 te bezichtigen in het Museum of Sience and Industry te Chicago.
Leendert van der Bie wordt genoemd in de digitale erelijst van Gevallenen 1940-1945.
Geboren: 28 mei 1875 Woonplaats: West Java Overlden: 13 juni 1944, Bandung.
Bron: oorlogsgravenstichting
Elizabeth de Knoop Bos overlijd in het Bandung vrouwenkamp Tjihapit.
Geboren: 27 februari 1882 Wonplaats: Rotterdam Overleden: 26 maart 1942, Oranienburg,Sachsenhausen.
Bron: collectie museum esbeek/foto Peter Thoben / cbg
Als zijn vader dominee van de hervormde gemeente van Koog aan de Zaan wordt, verhuist het gezin naar Noord-Holland. Na zijn militaire diensttijd gaat hij naar de kunstacademie in Rotterdam, trouwt in Amsterdam en verhuist regelmatig. Johannes Proost neemt ,binnen de linkervleugel, deel aan de Nederlandse socialistische beweging. Wordt lid van de SDAP en later de SDP en is gedurende WW1 actief met de smokkel van bolsjewistische pamfletten en brochures naar Duitsland. Vlak voor het uitbreken van WW2 wordt hij (als notoire communist) op 3 mei op voorhand door de Nederlandse autoriteit gearresteerd. Samen met nog 20 andere wordt de groep naar Calais gebracht om over te kunnen steken naar Engeland. Helaas is de bezetter sneller en worden ze gevangengezet. Johannes Proost komt via de Polizeigefängnis Fuhlsbüttel in Hamburg en het Gestapohoofdkwartier in Berlijn in het concentratiekamp Sachsenhausen terecht. Daar overlijdt hij op 26 maart 1942 aan hartfalen.
Een uitgebreid artikel is te lezen op Johannes-Proost, kunstenaarschap versus politiek activisme.
Geboren: 22 juni 1891 Woonplaats: Nijmegen Overleden: 30 januari 1943, kamp Vught.
Bron: oorlogsgavenstichting / arolsen archief
Arie van der Stel is getrouwd met Aagje de Winter. Ze wonen met hun vier kinderen in Nijmegen en hij werkt bij de belastingdienst. Tijdens de oorlog is hij lid van de Nijmeegse moderne arbeidsbeweging. Actief in het verzet verspreid hij de illigale krant Het Parool en heeft wapens in zijn tuin verstopt. Zijn voor de oorlog goed bevriende buurman, nu lid van de NSB, verraad hem. Hij zit gevangen in Nijmegen, Arnhem, Amersfoort en Vught. Ondanks dat hij van religie Nederlands Hervormd is, registreert de bezetter hem onder het jodendom. Arie van der Stel overlijdt om 2:15 aan hart en vaatproblemen.
Arie van der Stel wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.