Introductie

Op de pagina van het genoemde dorp vind u daar informatie over de graven, monumenten, stolpersteine, omgekomen inwoners en eventueel bijzondere gebeurtenissen van het genoemde dorp.

 

Naast de 104.000 Joodse slachtoffers die zijn gedeporteerd en gedood in de diverse Duitse kampen, zijn er nog bijna 9000 Nederlandse oorlogsslachtoffers welke verspreid begraven liggen op één van de dertien Erevelden in Europa of op een plaatselijke begraafplaats.

Er zijn twee Erevelden in Nederland: Ereveld Loenen in Loenen en Ereveld Grebbenberg in Rhenen.

Bron: Bevrijdingsfestival Brielle

Zeven Erevelden in Duitsland: op het Osterholzer Friedhof in Bremen, op het Stoffeler Friedhoff in Düsseldorf, op het Waldfriedhof Oberrad in Frankfurt am main, op het Hauptfriedhof Ohlsdorf in Hamburg, op het Friedhof an der Seelhorst in Hannover, op het Vorwerker Friedhof in Lubeck, op het Heger Friedhof in Osnabrück.

Eén Ereveld in Frankrijk: Orry la Ville nabij Parijs.

Eén Ereveld in Noorwegen: op het Vestre Gravlund in Oslo.

Eén Ereveld in Oostenrijk: op het Kommunalfriedhoff in Salzburg.

Eén Ereveld in het Verenigd Koninkrijk: op het Mill Hill Cementery in London.

Via de site www.oorlogsgravenstichting.nl kunt u met de naam van de gezochte persoon vinden waar hij of zij begraven is en in het nationaal archief meer documentatie.

Op onderstaande kaart (ook te bereiken via scheepswrakken ) vind u de laatst bekende positie van de schepen waarop inwoners en oud inwoners aan boord waren ten tijden van haar ondergang.

Bron: Bevrijdingsfestival Brielle

Tijdens de oorlog in Zuidoost Azië verliezen bijna 34.000 Nederlanders hun leven. De meeste zeevarende hebben een zeemansgraf, Van de door de japanse bezetters op transport gestelde gevangenen die gestorven zijn in of nabij een (werk) kamp werden meestal ter plekke begraven. Zij zijn later herbegraven op één van de Nederlandse Erevelden.

Er zijn zeven Erevelden op Java: Menteng Pulo en Ancol in Jakarta, Pandu in Bandung, Leuwigajah in Cimahi, Kalibanteng en Candi in Semarang city en Kembang Kuning in Surabaya. 

Twee Erevelden in Thailand, Chungkai en Kanchanaburi in Kanchanaburi. Beide worden beheerd door de Britse Commonwealth War Grave Commission.

Eén Ereveld in Birma, Thanbyuzayat.

Of op één van de Erevelden van het Britse CWGC op Ambon, Hong kong of Singapore. Daarnaast liggen er nog ongeveer 145 Nederlanders, Chinezen en Indonesiërs, veelal zeevarende begraven op diverse Australische Erevelden. 

Na de tweede wereldoorlog brak de Korea oorlog uit. De Nederlandse overledenen liggen op het Ereveld Tanggok van de Verenigde Naties te Busan.

 
TOP