Stolpersteine / Struikelstenen
Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen zijn van beton met op de kop een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. De Stolpersteine herinneren ons aan de Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten, die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De gedenktekens worden in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen geplaatst. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.
Uit Spijkenisse zijn 5 joodse inwoners weggevoerd.
Het gezin Levie woonde in de Voorstraat 220 met de inwonende Adriana de Vries.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Bron: Mevr R. van Leeuw van Weenen
Portretfoto van Salomon Levie, Mina Levie - Monas, Charles Bertus en Elly Max. Op de gezamelijke foto staan de kinderen met hun hond Max.
Geboren: 03 november 1892 te Zuidland, Vermoord: 31 maart 1943, Midden - Europa, Beroep: slager.
Geboren: 09 juli 1886 te Bergum, Vermoord: 05 november 1942, Auschwitz.
Geboren: 21 september 1927 te Spijkenisse, Vermoord: 31 maart 1943, Midden - Europa.
Geboren: 22 december 1930 te Spijkenisse, Vermoord: 05 november 1942, Auschwitz.
Geboren: 15 mei 1864 te Spijkenisse, Vermoord: 05 november 1942, Auschwitz.
Adriana de Vries woonde in bij het gezin Levie. Zij was familie van de gebroeders de Vries die rond 1900 de roomboter en kaas fabriek De Hoop in Spijkenisse hadden. Het gezin Levie had drie kinderen. Hun twee jarige zoon Eliazar Max is in 1926 overleden. De hond Max heeft na het wegvoeren van de familie dagenlang rond de slagerij rond gezworven. In oktober 2022 is er een bronzen beeld van de hond bij de voormalige slagerij onthuld.
In Spijkenisse bevind zich één begraafplaats waar zowel militaire als burger slachtoffers liggen begraven.
De oude algemene begraafplaats aan de Vredehofstraat.
Op de deze begraafplaats bevinden zich de graven van:
Koninkrijk der Nederland: B.J. Kweekel.
Dienstplichtig: A.A. Diederik.
Geallieerd: H.C.W. Hawkins, M.H. Anderson.
Burger: Wouter Hordijk, Bastiaan Verheij.
B.J. Kweekel |
A.A. Diederik |
|
|
|
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
M.H. Anderson |
H.C.W. Hawkins |
|
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle / Eigendom: Fam. Verheij
Beide zijn slachtoffer van het vergissingsbombardement op Brielle.
Zie: Het "vergissing" bombardement op Brielle
In Spijkenisse bevinden zich diverse monumenten die ons doen herinneren aan de tweede wereldoorlog en latere gewapende conflicten.
Bij de begraafplaats aan de Vredehofstraat staat het Oorlogsmonument voor militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, burgerslachtoffers, vervolgden Nederland, verzet Nederland. De stenen pilaar is onthuld in 1953 en in 2020 zijn de twee stalen zuilen erbij gezet.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
De tekst op de pilaar luidt: Gedenk hen die vielen 1940-1945, In deze plaats, In ons land, In Indonesië.
|
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Op de twee roestvrijstalen Zuiltjes zijn de namen aangebracht van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en van medeburgers die gevallen zijn in het voormalige Nederlands-Indië.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Verzetsmonument ter herinnering aan Jan Remco Theodoor Campert, op de Jan Campertkade.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Op de voorzijde de tekst: Een cel is maar twee meter lang, en nauw twee meter breed. Wel kleiner nog is het stuk grond, dat ik nog niet weet. Maar waar ik naamloos rusten zal, mijn makkers bovendien. Wij waren achtien in getal, geen zal den avond zien.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Op de achterzijde de tekst: Jan Campert Spijkenisse 15 augustus 1902, Neuegamme 12-01-1943.
Zijn verhaal is te lezen op herinneringen oud-inwoners spijkenisse.
Geallieerd monument aan de Hekelingse weg.
Royal Air Force 8-11-1941, Verwrongen maar niet verslagen.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Ter nagedachtenis aan het neerstorten van de Short Stirling Bommenwerper van het 7th squadron RAF Bomber Command in de nacht van 7 – 8 oktober 1941 waarbij 6 bemanningsleden omkwamen.
Plaquette, De Spijkenisser brug, aan de Tramdijk - Oude Maas.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Het plaquette herhinnert aan de verdedigingswerken rond de toegangen naar de hefbrug over de Oude Maas in Spijkenisse. Dit maakte deel uit van een linie achter de ‘Atlantik Wall’. De gedenkplaat is op 5 mei 1985 bij het herplaatste toegangsportaal aangebracht.
Gedenksteen op het graf van mevrouw Teuntje van der Sluijs Andeweg op de begraafplaats Vredehof.
Wie één leven redt, redt de hele mensheid”
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Tijdens de tweede wereldoorlog bood de familie van der Sluijs onderdak aan het 5-jarige meisje Mirjam Cohen. Dankzij hun moed heeft zij de oorlog overleefd.
Geboren: 23 december 1919 Omgekomen: 13 maart 1945, kamp Neuengamme.
Dirk Groeneveld is fabrieksarbeider van beroep en wordt in 1942 verplicht tewerk gesteld in Duitsland. Hij zit van 6 augustus 1944 tot 16 oktober 1944 vast in kamp Sachsenhausen. Daarna wordt hij overgeplaatst naar kamp Neuengamme. Daar komt hij te overlijden aan bronchopneumonie, een ernstige vorm van longontsteking.
Geboren: 19 september 1910 Omgekomen: 04 november 1944, Berlijn.
Bron: oorlogsgravenstichting
Krijn Kindermans is vrijwillig, waarschijnlijk na oproep voor de arbeitseinsatz, naar Duitsland gegaan om daar te werken. Na enkele maanden is hij met verlof teruggekomen waarna hij weigerde terug te gaan. Hij is daarna gedwongen teruggestuurd naar Duitsland. Hij wordt te werk gesteld bij het bouwbedrijf Richter & Schädel in Berlijn. Na een val uit een vrachtwagen waarbij zijn ruggenmerg ernstig beschadigde wordt hij opgenomen in de het ziekenhuis Sankt Joseph gelegen in de wijk Tempelhof. Hij wordt begraven in het district Pankow op de begraafplaats Pankow XII in het stadsdeel Buch, Berlijn.
Geboren: 24 september 1885 Omgekomen: 12 maart 1944, kamp Vught.
Bron: wieiswie
Cornelis Jan Mol is winkelier en zit bij het verzet. In februari 1944 mislukt een overval op het distributiekantoor. Nadat de avondklok is ingesteld worden er die nacht 10 willekeurige mannen opgepakt en naar Rotterdam gebracht. Op 6 maart komen ze aan in kamp Vught. Daar overlijd Cornelis Jan Mol aan hart- en bloedsomloop problemen door een maagperforatie. De Duitse kampkommandant licht de familie in over het overlijden en vernoemd tevens dat het lichaam is gecremeerd.
Cornelis Jan Mol wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.
Geboren: 22 maart 1913 Omgekomen: 22 april 1945, Sandbostel.
Bron: oorlogsgravenstichting
Pieter Engel Mol is smid van beroep en werkt voor de N.V. betonindustrie Spijkenisse. Op 7 deceember 1942 gaat hij verplicht (arbeitseinsatz) naar Duitsland. Hij wordt gehuisvest in het arbeidskamp Holstenhof. Als hij overlijd wordt hij ter plaatse begraven en na indentificatie op 8 augustus 1960 herbegraven op het Ereveld Loenen.
Pieter Engel Mol wordt genoemd op het digitale monument Neuengamme.
Geboren: 14 januari 1912 Omgekomen: 22 november 1943, Berlijn Lichtenberg.
Willem Stout is bakker van beroep en woont in de Nieuwstraat 105b. Verplicht door de arbeitseinsatz is hij in Berlijn terecht gekomen. Na zijn overlijden is hij in Berlijn begraven. De juiste plaats van zijn rustplaats is onbekend.