Onder het huidige Hellevoetsluis vallen de in 1940 - 1945 nog zelfstandige dorpen Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn.
Stolpersteine / Struikelstenen
Omgekomen Inwoners (Hellevoetsluis / Nieuwenhoorn / Nieuw Helvoet)
Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen zijn van beton met op de kop een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. De Stolpersteine herinneren ons aan de Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten, die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De gedenktekens worden in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen geplaatst. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.
Uit Hellevoetsluis is 1 joodse bewoonster weggevoerd.
Roosje Frenkel woonde op de Oostzanddijk 8.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle / Mevr. R. de Leeuw van Weenen / Bevrijdingsfestival Brielle
Geboren: 27 juli 1887 te Amsterdam, Vermoord: 5 november 1943, Auschwitz.
Roosje was getrouwd met de niet Joodse Gerardus van de Runstraat. Haar gemengde huwelijk vrijwaarde haar niet van de vervolging en zij werd op 28 oktober via Rotterdam naar Westenbork gebracht. Daarvandaan werd zij op 2 november doorgestuurd naar Auschwitz.
In Hellevoetsluis bevinden zich 3 begraafplaatsen waar zowel militaire als burgerslachtoffers begraven liggen.
* De Algemene- en Katholieke Begraafplaats aan de Rijksstraatweg. (1940-1945 Hellevoetsluis)
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Op deze begraafplaats bevinden zich de graven van:
Mijndert Langedoen |
Johanna Maria van den Dool Kohlmann |
|
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Beide zijn slachtoffer van het vergissingsbombardement op Brielle.
Zie Het "vergissing" bombardement op Brielle.
* De Algemene Begraafplaats aan de Stoofweg. (1940-1945 Nieuwenhoorn)
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Op deze begraafplaats bevinden zich de graven van:
De vriendinnen liggen naast elkaar begaven. Het portret is van Hendrika (Riek) de Rave.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle / Mevr. Lugtenburg
Beide zijn slachtoffer van het vergissingsbombardement op Brielle.
Zie Het "vergissing" bombardement op Brielle.
Maarten Vinke woonde in Nieuwenhoorn.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle / oorlogsgravenstichting
* De Oude Begraafplaats aan de Smitsweg. (1940-1945 Nieuw Helvoet)
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Op deze begraafplaats bevinden zich de graven van:
Koninkrijk der Nederlanden: M.R.S. Huisman.
Geallieerd: Een onbekende Canadees.
Burger: Jacomijntje Johanna Kruik, Pieternella Annetje Wageveld.
Maarten Regien Sietke Huisman |
|
|
Geboren
Omgekomen
|
22-05-1924 Nieuw-Helvoet 04-05-1944 Köppern, Duitsland Obertaunuskreis |
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle / onbekend
Beide zijn slachtoffer van het vergissingsbombardement op Brielle.
Zie Het "vergissing" bombardement op Brielle.
In Hellevoetsluis bevinden zich twee monumenten die ons doen herinneren aan de tweede wereldoorlog en latere gewapende conflicten.
Het Verzetsmonument aan de Rijksstraatweg.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Het verzetsmonument is ter nagedachtenis aan Th. J. Kwanten en P. Oranje.
Het Veteranenmonument op de Burgemeester van der Jagtkade.
Bron: bevrijdingsfestival BriellB
De tekst op de corton steel plaat is in drie talen geschreven (Nederlands, Duits, Engels) en luid:
Sinds 1940 heeft Nederland militairen ingezet tijdens meer dan honderd oorlogen en vredesmissies. Op de eerste acht platen van het monument staan de acht grootste missies vanaf de Tweede Wereldoorlog vermeld. Het kompas op de negende en grootste plaat staat symbool voor alle overige en toekomstige missies. Het monument staat voor respect en de waardering vanuit onze gemeente voor alle veteranen die zijn ingezet tijdens oorlogen en vredesmissies en in het bijzonder voor hen die het hoogste offer brachten. Veteranencommissie Hellevoetsluis, 9 juni 2016.
Geboren: 30 november 1881 Omgekomen: 24 oktober 1944
Bron: Bevrijdingsfestival Briell
Tijdens een bombardement op de Hellevoetse haven op 24 oktober komt Cornelis Adrianus Kok om het leven door een bomscherf. Hij wordt begraven op de Oude Algemene Begraafplaats aan de G.J. van den Boogerdweg in Brielle.
Zie Graven op de pagina Brielle.
Geboren: 19 september 1929 Omgekomen: 04 maart 1943, Brielle.
Bron: rotterdamsch nieuwsblad, 09-03-1943 / streekarchief voorne-putten
Geboren op 19 septemebr 1929 te Bruinisse. Hij komt om tijdens het "vergissing" bombardement op 4 maart 1943 rond 10:30 uur op Brielle. Het is niet bekend waar hij is begraven.
Zie Het "vergissing" bombardement op Brielle.
Geboren: 08 augustus 1893 Gefusilleerd: 08 maart 1945, Leusden
Bron: oorlogsgravenstichting / stadsarchief rotterdam
Theodorus Johannes Kwanten trouwt op 18 september 1919 in Brielle met Engelina Maria Slok. Ze krijgen 2 kinderen, een dochter en zoon. Van beroep is hij kleermaker. Gedurende de bezetting zit hij in het verzet en wordt Commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. In de avond van 22 december 1944 wordt Theodorus Johannes Kwanten door twee Duitse militairen opgepakt. Zijn woning wordt doorzocht maar er wordt dan niets gevonden. Pas op kerstavond worden de verborgen wapens, munitie en radio’s gevonden. Theodorus Johannes Kwanten is vastgezet in de Heesterhof te Oostvoorne en 23 december afgevoerd naar het Huis van Bewaring Noordsingel in Rotterdam. Via het Oranjehotel, gevangenis in Scheveningen wordt hij naar kamp Amersfort gebracht. Op 23 december zijn er zeven eilandbewoners door Kriminal Oberassistent Richter aangegeven. Uit het arrestantenregister van de Rotterdamse politie is het aannemelijk dat dit een verzetsgroep was en bestond uit: Frederik Hendrik Gijsbertus van Itterson (Nr 9844), Cornelis de Jonge (Nr 9845), Theodorus Johannes Kwanten (Nr 9846), Jan Boot (Nr 9847), Pieter Oranje (Nr 9848), Pieter Burik (Nr 9849), Adriaan Diederik van Bergeijk (Nr 9850). Net als Pieter Oranje zal Theodorus Johannes Kwanten te boek hebben gestaan als Todeskandidat. Een Todeskandidat was een gevangene die op een lijst stond om gefusilleerd te worden als represaille voor een aanslag van het verzet. Samen met Pieter Oranje (begraven te Brielle) wordt hij op 8 maart 1945 gefusilleerd en begraven in een massagraf. In augustus 1945 geïdentificeerd en herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats Rusthof te Amersfoort.
Het verhaal achter de executie:
In de nacht van 6 op 7 maart 1945 vindt er een overval plaats op een vlees transport op de Veluwe. Door een samenloop van omstandigheden vindt er onbedoeld een aanslag plaats op de Duitse leider van de politie in Nederland, SS-officier Hans Albin Rauter. Die overleefd de aanslag nipt en wordt naar een ziekenhuis gebracht. Karel Eberhard Schöngarth en Arthur Seyss-Inquart besluiten na overleg met Rauter over te gaan tot zware represailles. een represaillemaatregel die Rauter zelf ingesteld heeft. Namelijk, elke gedode Duitser kost tien Todeskandidaten. In de ochtend van 8 maart executeerden de Duitse bezetters als wraak 117 gevangenen bij de plaats van deze aanslag. De gevangenen kwamen vanuit de Willem III-kazerne te Apeldoorn, uit gevangenissen in Assen, Almelo, Zwolle, Doetinchem en Colmschate. Daarnaast werden door het hele land executies voltrokken: 53 gevangenen in Amsterdam, 11 uit het Oranjehotel met nog 27 Todeskandidaten op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte, 6 gevangenen uit Utrecht bij Fort de Bilt en 49 Todeskandidaten in Kamp Amersfoort. Hier zitten Theodorus J. Kwanten en Pieter Oranje ook bij.
Curt Carl Ferdinand Henry Richter was in dienst van de Duitse Sicherheitspolizei (Sipo) Rotterdam. Op 27 juni 1949 werd hij berecht door een Nederlandse rechtbank te Rotterdam op beschuldiging van deelname aan het doodschieten van 4 Nederlandse mannen en het mishandelen van gevangenen. Hij wordt veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Op 2 juli 1954 wordt hij vrijgelaten uit Nederlandse hechtenis en overgedragen aan de Duitse autoriteiten.
Theodorus Johannes Kwanten wordt genoemd op het verzetsmonument te Nieuwenhoorn.
Geboren: 06 mei 1929 Omgekomen: 04 maart 1943, Brielle.
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle / streekarchief voorne-putten
Hij komt om tijdens het "vergissing" bombardement op 4 maart 1943 rond 10:30 uur op Brielle en ligt begraven in Brielle op de Oude Algemene Begraafplaats aan de G.J. van den Boogerdweg.
Zie Het "vergissing" bombardement op Brielle.
Geboren: 29 november 1897 gefusilleerd: 8 maart 1945, Leusden
Bron: Bevrijdingsfestival Briell
Pieter Oranje is de vader van Piet Oranje. Pieter Oranje is gelijk met Theodorus johannes Kwanten gefusilleerd en herbegraven in Brielle. Pieter Oranje wordt genoemd op het verzetsmonument te Nieuwenhoorn en in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.
Zie Graven op de pagina Brielle.
Geboren: 17 februari 1920 Omgekomen: 30 april 1945, Pullach.
Bron: oorlogsgravenstichting / bevrijdingsfestival
Maarten Vinke woont in Nieuwenhoorn en heeft bij de infanterie gezeten. Daarnaast heeft hij een melkzaak. Hij is via de arbeitseinsatz in Pullach terecht gekomen. Daar is hij door granaatvuur om het leven gekomen. Hij wordt begraven op het Friederichskerkhof. In november 1951 wordt hij herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats in Nieuwenhoorn.
Geboren: 22 mei 1924 Omgekomen: 04 mei 1944, Köppern.
Bron: Bevrijdingsfesival Brielle / arolsen archief
Maarten Regien Sietke Huisman woont op de Moriaanseweg en komt door de arbeitseinsatz in Frankfurt terecht, hij werkt daar voor Vereinigte Deutsche Metallwerke Ag, Frankfurt-Heddernheim. Van 5 januari tot 27 maart 1944 wordt hij behandeld voor gastritus en griep. Op 21 april 1944 beland hij in het ziekenhuis van Köppern met tuberculose en overlijd. Hij wordt begraven in Frankfurt am Mein begraven en later herbegraven op de oude begraafplaats aan de Smitsweg.
Geboren: 30 oktober 1923 Omgekomen: 01 september 1944, Bielefeld.
Bron: arolsen archief
Bastiaan van der Sluis is geboren in Bruinisse en woont met zijn ouders in Nieuw Helvoet. Van beroep was hij landbouwer en in juni wordt hij gevorderd voor de Arbeitseinsatz. Gehuisvestigd door de bezetter in de Eckendorferstrasse 33 te Bielefeld en te werk gesteld op een bouwplaats in de stad Bad Rothenfelde. Op 3 september 1943 wordt hij geopereerd aan een blindedarmontsteking. In 1944 is hij waarschijnlijk tijdens een operatie aan zijn linkerbeen overleden en wordt begraven op de Sennefriedhof te Beilefeld. Op 20 februari 1952 wordt hij op verzoek herbegraven op de algemene begraafplaats in Nieuw Helvoet. Het graf is waarschijnlijk in de jaren 60 geëgaliseerd.
Geboren 14 januari 1905 Zeemansgraf: 06 juni 1941, Atlantische Oeaan.
Bron: marhisdata / googlemaps / oorlogsbronnen
Jan Smit is bootsman aan boord van het ss Yselhaven van de firma v. Uden. Op 29 mei 1941 vertrekt het schip met 34 opvarende in ballast in konvooi vanuit Liverpool richting Canada. Op 2 juni wordt het konvooi verlaten en vaart ze alleen verder. Op 6 juni ziet de kapitein een inkomende bellenbaan afkomstig van de U-43. Hij verandert koers maar wordt direct getroffen door een tweede torpedo in ruim 2. De eerste torpedo raakt een bunkertank. Het schip zinkt vrijwel direct. Negen opvarende komen direct om. De rest is verdeeld over de twee reddingsboten. De reddingsboten verliezen elkaar in de duisternis. Eén reddingsboot met 15 opvarende, waaronder oud inwoner Izaäk Breeman (Heenvliet) wordt vermist. De ander reddingsboot zet koers richting New Foundland en de overlevende worden na een storm op 15 juni opgepikt door een Fins vrachtschip. Slechts 10 opvarende, waaronder 1ste stuurman Abraham Boutkan (geboren Hellevoetsluis en drager Kruis van Verdienste) overleven de aanval.
Jan Smit wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.
Geboren: 03 januari 1921 Omgekomen: 15 maart 1945, Wesel.
Ravage na bombardement op Wesel.
Bron: usaaf
Jacob Troost is bloemist / tuinder van beroep en woont met zijn ouders op de Rijksstraatweg. Hij wordt verplicht naar Duitsland gestuurd en komt te werken in Wesel. Tijdens de operatie Varsity door de geallieerden is Jacob Troost tijdens de hevige bombardementen omgekomen. Hij wordt begraven op de begraafplaats Brüner Landstrasse.