Nieuw-Helvoet

In Nieuw-Helvoet geboren personen, verhuisd en elders overleden ten gevolge van de oorlog.

 Bedet, Jozias Smijtegeld

Geboren: 06 juli 1914     Woonplaats: Waikabubak     Zeemansgraf: 24 juni 1944, nabij Nagasaki.

     

Bron: powtaiwan.org / googlemaps

Jozias Smijtegeld is zendingsarts en gaat eind 1938 voor de gereformeerde kerken naar Java. Begin 1939 beland hij op Soemba. Daar studeerde hij naast zijn werk tropische geneeskunde, chirurgie, verloskunde en Maleisch. In december 1941 melde hij zich aan bij de KNIL. Voor de inval kreeg hij zijn officiers aanstelling en werd doktor in het geëvacueerde kamp in Kapan. Van Timor is hij naar Java gebracht en later via Batavia op transport gezet naar Japan. Op 20 juni 1944 zit hij aan boord van de Tamahoko Maru 2 (ook wel aangeduid als Tomohoku Maru of Yone Maru). Het schip vertrok in een klein konvooi van Takao (Kaoishung) op Formosa (Taiwan) naar Nagasaki (Japan). Aan boord waren 772 krijgsgevangenen en 500 Japanse soldaten. Op 25 juni zo’n 60 kilometer ten zuidwesten van Nagasaki werd het konvooi aangevallen. Het schip nabij de Tamahoko Maru werd getorpedeerd door de Amerikaanse onderzeeboot Tang (SS 306). Hierdoor ontstond een gat in de zij en het schip zonk binnen enkele minuten. 561 krijgsgevangenen overleefde de aanval niet waaronder oud inwoners Job van balen (Geervliet) en Geurt Leendert Rademakers (Nieuw-Helvoet)

 Bijl, Pieter

Geboren: 02 juni 1921     Woonplaats: Den Helder    Zeemansgraf: 27 februari 1942, Javazee.

     

Bron: state library of victoria / googlemaps

Pieter Bijl is matroos tweede klasse aan boord van de Hr. Ms. Java. Deze kruiser wordt tijdens de slag in de Javazee in de nacht van 27 februari 1942 getroffen door een torpedo afgeschoten door de Japanse kruiser Nachi. De torpedo raakt het achterste munitieruim. Er onstaat een explosie waardoor het achterschip afbreekt. De Hr.Ms. Java zinkt vrijwel direct en 491 van de 512 bemanningsleden komen om, waaronder oud inwoners Antoine Bastiaan van der Pijl (Brielle), Gerrit Joseph Jöbsis, Jacobus de Pijper en Marius Rozenberg (Hellevoetsluis), Pieter Kuit (Nieuwenhoorn), Jan Izak Hamers (Nieuw Helvoet) en Corstiaan van der Jagt (Spijkenisse).

Pieter Bijl wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Blind, Johan

Geboren: 02 april 1899     Woonplaats: Vlissingen     Overleden: 06 juli 1940, Oostburg.

          

Bron: zeeuws archief / googlemaps / onlinebegraafplaatsen

Johan Blind is machinedrijver aan boord van Loodsboot No 1. Net buiten de haven van Breskens loopt ze op 15 mei 1940 een magnetische mijn. Johan Blind wordt zwaar gewond van boord geslingerd. In bewusteloze toestand wordt hij naar het ziekenhuis in Oostburg gebracht. Daar overlijd hij op zes juli aan zijn verwondingen. Hij wordt op 9 juli in Oostburg begraven en een jaar later op 10 juli 1941 herbegraven op de Noorder begraafplaats in Vlissingen. Het schip wordt later door de Duitsers geborgen en ingezet als rode kruis vaartuig.

Brabander, Ferdinandus Johannes de

Geboren: 25 augustus 1933     Woonplaats: Soerabaja     Omgekomen: 18 juli 1945, kamp 7 Ambarawa.

Bron: oorlogsgravenstichting

De vader van Ferninandus Johannes de Brabander is in dienst bij de KNIL. Het gezin verhuist in november 1935 naar Nderlands Indië. Op 24 november 1942 wordt zijn vader vastgezet in een Japans POW kamp, getransporteerd naar Nagasaki en overleefd de oorlog. Ferdinandus Johannes, scholier, beland in kamp 7 Ambarawa. Dit kamp ligt op midden Java en is een burgerkamp. Hij hielp in de keuken en is van de een op de andere dag naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden en begraven in Ambarawa. Op 14 april 1949 is hij herbegraven op het Nederlands Ereveld Kalibanteng.

 Bruin, Wilhelmus Johannes de

Geboren: 23 september 1886     Woonplaats: Ettenleur     Omgekomen: 15 februari 1945, Banstead.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / trouw 23-06-1945

Wilhelmus Johannes de Bruin, Adjudant der Koninklijke Marechaussee, is overleden in Banstead Surrey en begraven op Millspi Hill cemetery te London. Hij is in 1963 herbegraven op het Nederlandse Ereveld Mill Hill.

 Buurmeester, Cornelis

Geboren: 24 juli 1907     Woonplaats: Malang     Zeemansgraf: 18 september 1944, 15 km west Bengkulu.

          

Bron: powtaiwan.org / nationaalarchief / googlemaps

Cornelis Buurmeester is koperaal ziekenverpleger. Na zijn arrestatie wordt hij op 16 september 1944 met nog 2300 krijgsgevangenen en 4200 Javaanse Romusha's (krijgsgevangenen/werkslaven) aan boord gezet van de Junyo Maru. Dit schip zou de krijgsgevangenen naar Sumatra brengen voor de bouw van de Pekanbaru-spoorweg van Pekanbaru naar Muaro. Op 18 september ontdekte de engelse onderzeeboot Tradewind de Junyo Maru. Omdat het schip geen rode kruis op de huid had werden vier torpedo's afgeschoten. Twee raakten de Junyo Maru welke na 20 minuten zonk. Hierbij kwamen ruim 5600 gevangenen om, waaronder oud inwoners Hendrik Kans, Johan Marinus Adriaan de Ruijter (Brielle), Willem Cornelis Termijn (Hellevoetsluis), Alfred Goudswaard, Cornelis Wageveld (Rockanje) en Egbert Quispel (Spijkenisse).

Cornelis Buurmeester wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Eekman, Pieter George

Geboren: 23 decemebr 1916     Woonplaats: Vlissingen     Zeemansgraf: 27 februari 1944, Javazee.

     

Bron:  koninklijke marine / googlemaps

Pieter George Eekman is konstabel maat aan boord van de Hr.Ms. De Ruyter. Op 27 februari 1942 voer het schip uit voor de Slag in de Javazee. De opdracht was Japanse konvooien met invasietroepen te beletten om Java te bereiken. De konvooien werden echter niet gevonden. Vervolgens raakte het eskader slaags met een ander Japans eskader, waarbij de Nederlandse kruisers de Java en de De Ruyter werden getorpedeerd. In totaal komen 345 bemanningsleden van de De Ruyter om het leven waaronder oud inwoners Leendert Vijfvinkel (Brielle) en Frans Anton Boerman (Hellevoetsluis).

Pieter George Eekman wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Engelsman, Willem den

Geboren: 18 augustus 1923     Woonplaats: Vierpolders     Omgekomen: 28 april 1944, Auschwitz.

Willem den Engelsman is smid/bankwerker van beroep. Hij is smid/bankwerker van beroep en het niet bekend hoe en waarom hij in Duitsland terecht gekomen is. Na in het kamp Neuengamme en het kriegsgefangenenlager Lublin gezeten te hebben is hij overleden in Auschwitz. Er is over hem geen documentatie of rustplaats meer terug gevonden.

 Gravenmaker, Antoon Johannes

Geboren: 05 februari 1904     Woonplaats: Den Haag.   Zeemansgraf: 01 december. 1942, Atlantische Oceaan.

     

Bron: marhisdata / googlemaps

Antoon Johannes Gravenmaker is marconist aan boord van het ss TJileboet. Na diverse reizen in konvooi, vertrekt de Tjileboet vanuit Swansea (Engeland) naar Belfast. Daar begint de reis met een lading levensmiddelen en munitie in konvooi richting New York. Na een aantal dagen verlaat ze het konvooi en vaart naar brazilie. op 28 november wordt het schip ontdekt door de U-161. Ook de bemanning ontdekt de onderzeeboot en gaat op ramkoers in de aanval. De U-161 moet duiken en zoekt gedurende de dag naar het schip. 's Avonds wordt de Tjileboet weer gevonden door de U-161. Deze vuurt twee torpedo's af en raakt het schip waardoor deze uiteengereten wordt en direct zinkt. Alle 62 opvarenden komen om waaronder oud inwoners Johannes Gerrit Dingenus van 't Veer (Hellevoetsluis) en Dirk Hopman (Nieuw Helvoet).

Haan, Hendrik de

Geboren: 06 april 1907     Woonplaats: Nederlands Indië     Omgekomen: 26 april 1944, Bandoeng.

Bron: oorlogsgravenstichting

Hendrik de Haan werkt in Nederlands Indië. Hij wordt vastgezet in Tjikoedapateuh een krijgsgevangenkamp, mannenkamp en opvangkamp op West-Java in Bandoeng. Het kamp bevond zich in de KNIL-kampementen van het 15de bataljon infanterie en was van maart 1942 tot 28 april 1945 een krijgsgevangenkamp. Hendrik de Haan overlijd aan bacilaire dysentrie en wordt op de gemeentelijke begraafplaats Pandoe begraven. Op 30 juli 1948 wordt hij herbegraven op het Nederlands Ereveld Pandu.

 Haas, Anton Marie de

Geboren: 25 februari 1918     Woonplaats: Zaandam     Gefusilleerd: 03 april 1945, Rotterdam.

     

Bron: stadsarchief rotterdam / online-begraafplaatsen

Hij verhuist in de bezettingstijd regelmatig en woont sinds 3 februari 1942 in Zaandam. Hij trouwt op 23 april 1943 met Catherina van ’t Hof in Haarlem en staat dan te boek als levensverzekeringsagent. Hij duikt met zijn vrouw en kind onder in de gemeente Westmaas en woont op een woonschip onder de naam Pieter Goetheer, geboren op 3 november 1913 te Oudelande. Hij is plaatsvervangend compagniescommandant van het 5decompagnie B.S.-district Dordrecht. Hij en medelid van de B.S. Nicolaus Bout worden op 30 maart 1945 gearresteerd. Op 3 april worden zij en nog 18 man in Rotterdam gefusilleerd naar aanleiding van het doodschieten van de commandeur van de Ordepolitie majoor J.C. Tetenburg. Hij wordt begraven op begraafplaats in Crooswijk en later herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats Essenhof in Dordrecht.

Anton Marie de Haas wordt genoemd op de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Hamers, Jan Izak 

Geboren: 28 juni 1906     Woonplaats: Amersfoort     Zeemansgraf: 27 februari 1942, Javazee.

     

Bron: state library of victoria / googlemaps

Jan Izak Hamers is schipper aan boord van de Hr. Ms. Java. Deze kruiser wordt tijdens de slag in de Javazee in de nacht van 27 februari 1942 getroffen door een torpedo afgeschoten door de Japanse kruiser Nachi. De torpedo raakt het achterste munitieruim. Er onstaat een explosie waardoor het achterschip afbreekt. De Hr.Ms. Java zinkt vrijwel direct en 491 van de 512 bemanningsleden komen om, waaronder oud inwoners Antoine Bastiaan van der Pijl (Brielle), Gerrit Joseph Jöbsis, Jacobus de Pijper en Marius Rozenberg (Hellevoetsluis), Pieter Kuit (Nieuwenhoorn), Piet Bijl (Nieuw Helvoet) en Corstiaan van der Jagt (Spijkenisse).

 Hoogenboezem, Martijn Willem

Geboren: 23 november 1894     Woonplaats: Semarang     Zeemansgraf: 26 juni 1944, Straat Malakka.

          

Bron: marihisdata / nationaal archief / googlemaps

Op twee maart 1942 wordt in de havenmond van Tandjong Priok het ss Van Waerdijck door de bemanning gesaboteerd. Het gezonken schip wordt door de Japanse bezetter in juli gelicht, gerepareerd en onder de naam Harugiku Maru ingezet voor het transport van krijgsgevangenen. Martijn Willem Hoogenboezem wordt op 5 juni 1913 goedgekeurd voor militaire dienst en gaat in dienst bij de KNIL. Na zijn diensttijd treedt hij in dienst bij de Nederlandsche Pacific Petroleum Maatschappij als scheikundig ingenieur. Op 28 maart 1942 wordt hij opgepakt in Atjeh en vastgezet in een kamp bij Medan op Sumatra. Op 25 juni 1944 wordt hij met nog 719 krijgsgevangenen ingescheept op de Harugiku Maru die met 1170 opvarende met bestemming Singapore vertrekt. Het konvooi wordt een dag later ontdekt door de Engelse onderzeeboot HMS Truculent. Zij schiet rond 11:12 twee torpedo’s af, waardoor het schip breekt en zinkt. Hierbij komen 178 krijgsgevangenen om.

 Hopman, Dirk

Geboren: 22 mei 1900     Woonplaats: Soerabaja     Zeemansgraf: 28 november 1942, Atlantische Oceaan.

     

Bron: marhisdata / googlemaps

Dirk Hopman is 1ste machinist aan boord van het ss TJileboet. Na diverse reizen in konvooi, vertrekt de Tjileboet vanuit Swansea (Engeland) naar Belfast. Daar begint de reis met een lading levensmiddelen en munitie in konvooi richting New York. Na een aantal dagen verlaat ze het konvooi en vaart naar brazilie. op 28 november wordt het schip ontdekt door de U-161. Ook de bemanning ontdekt de onderzeeboot en gaat op ramkoers in de aanval. De U-161 moet duiken en zoekt gedurende de dag naar het schip. 's Avonds wordt de Tjileboet weer gevonden door de U-161. Deze vuurt twee torpedo's af en raakt het schip waardoor deze uiteengereten wordt en direct zinkt. Alle 62 opvarenden komen om waaronder oud inwoners Johannes Gerrit Dingenus van 't Veer (Hellevoetsluis) en Antoon Johannes Gravenmaker (Nieuw Helvoet).

IJmkers, Aalderd Jacob

Geboren: 31 juli 1896     Woonplaats: Den Haag     Gefusilleerd: 16 oktober 1942, Leuserderheide.

     

Bron: oorlogsgravenstichting

Aalderd Jacob IJmkers verstoord al voor de oorlog NSB bijeenkomsten. Hij verlaat de communistische partij en sluit zich samen met zijn vrouw aan bij de RSAP (De Revolutionair-Socialistische Arbeiderspartij). Als de oorlog uitbreekt duiken de leiders van de partij ondegronds. In september 1942 wordt hij door de Duitsers opgehaald en vastgezet in het Oranjehotel. Er is bij hun dan nog niets bekend van zijn verzetswerk. Vanwege zijn linkse sympathieën wordt hij als gijzelaar vastgezet in Kamp Amersfoort. Als het verzet in de Achterhoek treinen laat ontsporen en de voedselvoorziening verstoort vinden de nazi's het tijd voor vergelding. Ze besluiten vijftien gijzelaars dood te schieten, verzetsstrijders van vooral communistische huize uit Amsterdam en het oosten van het land, vooral Deventer. Hij schrijft nog een afscheidsbrief aan zijn vrouw en zoon. Als het vuurpeloton in de bossen tussen Woudenberg en Austerlitz aanlegt, zingt IJmkers luidkeels De Internationale,het strijdlied van de arbeidersbeweging. Zijn lichaam wordt gecremeerd in Velsen.

Aalderd Jacob IJmkers wordt genoemd op het monument in de urnentuin van crematorium Driehuis Westerveld.

 Knaap, Jacob van der

Geboren: 22 oktober 1918     Woonplaats: Nederlands Indië     Omgekomen: 11 februari 1944, kamp 7 Fukuoka.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / nationaal archief

Jacob van der Knaap is soldaat infanterie bij de KNIL. Op 15 augustus 1942 wordt hij vastgezet in een Javaans gevangenenkamp. 20 mei 1943 wordt hij via Singapore naar Fukuoka gebracht. Dit kamp is gelegen in Japan nabij de stad Futase. Hier wordt door de gevengenen gewerkt in één van de zes kolenmijnen. Jacob van der Knaap overlijd aan een longontsteking. Hij wordt ter plaatse gecremeerd. Zijn as wordt na de capitulatie overgedragen aan de Amerikanen en bijgezet op het Nederlands Ereveld Menteng Pulo.

Knoot, Cornelis Izaäk

Geboren: 10 februari 1888     Woonplaats: Nederlands Indië    Omgekomen: 09 april 1944, Bandoeng.

Cornelis Izaäk Knoot vertrekt naar Nederlands Indië. Hij heeft daar vanaf 1920 de functie van boekhouder bij de Banka tinmijnen. In 1926 wordt hij benoemd tot hoofdboekhouder bij het gevangeniswezen/departement van justitie. Hij overlijd aan dysentrie en is begraven op de buiten Erevelden.

 Kramer, Anton Albert Christiaan

Geboren: 31 maart 1891     Woonplaats: Soerabaja     Omgekomen: 03 maart 1942, Broome.

     

Bron: oorlogsgravenstichting

Anton Albert Christiaan Kramer is hoofdofficier Marine Stoomvaart Dienst 2de klasse en woont in Soerabaja. Hij vertrekt per watervliegtuig met zijn vrouw en zus naar Australië. Op 3 maart 1942 vertrekken negen Japanse jachtvliegtuigen en een verkenningsvliegtuig richting Broome Australië. Om 09:20 openen ze met diverse duikvluchten de aanval op watervliegtuigen in Roebuck Bay en vliegtuigen gestationeerd op Broome airport. 15 watervliegtuigen worden vernietigd waar vele Nederlandse vluchtelingen inzaten. Bij de aanval zonken alle watervliegtuigen en de Marine Luchtvaartdienst verliest bij deze aanval negen watervliegtuigen. Er komen 64 Nederlandse militairen om het leven. De omgekomene  worden begraven op het Nederlandse deel van het ereveld Karrakatta in Perth. 25 personen worden niet teruggevonden waaronder Albert Christiaan Kramer en zijn vrouw. Ze worden genoemd op een bronzen herinnering plaat. Zijn zus komt ook om en is begraven op het Ereveld.

Anton Albert Christiaan Kramer wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Kramer, Johan de

Geboren: 19 december 1908     Woonplaats: Soerabaja     Zeemansgraf: 21 december 1941, Zuid Chinese Zee.

          

Bron: oorlogsgravenstichting / nimh / googlemaps

Johan de Kramer is sergeant torpedomeker aan boord van de K XVII. De K (Koloniën) XVII werd in 1932 gebouwd en was speciaal ontworpen voor Nederlands Oost-Indië. Samen met de K XVI kwam ze in april 1925 aan in Soerabaja, Java. In Net als de O-16, voer de K XVII na de aanval van Japan op Perl Harbour onder Brits bevel. De K XVII was 6 december 1941 samen met de O-16 op patrouille in de Zuid Chinese Zee, ten oosten van het vaste land van Maleisië. Op 14 december was er nog contact met de K XII en tot 21 december met de geallieerde marineleiding. Daar de K XVII zich, tot en met 21 december 1941, in hetzelfde gebied bevond waar de O-16 ten onder is gegaan word aangenomen dat ook de K XVII het slachtoffer is geworden van een Britse of een Japanse mijn. Alle 38 bemanningsleden kwamen om waaronder oud inwoner Gerhard Rudolph Kruijs (Nieuw-Helvoet). Een uitgebreid verhaal over de onderzeeboot K XVII is te lezen op Hr. Ms. K XVII.

Johan de Kramer is postuum drager van het oorlogsherinneringskruis met de gesp Krijg ter Zee 1940-1945 en Javazee 1941-1942.

 Kruijs, Gerhard Rudolph

Geboren: 12 juni 1913     Woonplaats: Soerabaja     Zeemansgraf: 21 december 1941, Zuid Chinese Zee.

     

Bron: minh / googlemaps

Gerhard Rudolph Kruijs is luitenant ter zee 2de klasse aan boord van de K XVII. De K (Koloniën) XVII werd in 1932 gebouwd en was speciaal ontworpen voor Nederlands Oost-Indië. Samen met de K XVI kwam ze in april 1925 aan in Soerabaja, Java. In Net als de O-16, voer de K XVII na de aanval van Japan op Perl Harbour onder Brits bevel. De K XVII was 6 december 1941 samen met de O-16 op patrouille in de Zuid Chinese Zee, ten oosten van het vaste land van Maleisië. Op 14 december was er nog contact met de K XII en tot 21 december met de geallieerde marineleiding. Daar de K XVII zich, tot en met 21 december 1941, in hetzelfde gebied bevond waar de O-16 ten onder is gegaan word aangenomen dat ook de K XVII het slachtoffer is geworden van een Britse of een Japanse mijn. Alle 38 bemanningsleden kwamen om waaronder oud inwoner Johan Kramer (Nieuw-Helvoet). Een uitgebreid verhaal over de onderzeeboot K XVII is te lezen op Hr. Ms. K XVII.

 Langendoen, Kornelis Johannis

Geboren: 05 april 1898     Woonplaats: Den Helder     Omgekomen: 03 maart 1942, Kragan.

Kornelis Johannis Langendoen is adjudant opper monteur bij de Koninklijke Marine aan boord van het Hr.Ms. De Ruijter. Op 27 februari 1942 voer het schip uit voor de Slag in de Javazee. De opdracht was Japanse konvooien met invasietroepen te beletten om Java te bereiken. De konvooien werden echter niet gevonden. Vervolgens raakte het eskader slaags met een ander Japans eskader, waarbij de Nederlandse kruisers de Java en de De Ruyter werden getorpedeerd. In totaal komen 345 bemanningsleden van de De Ruyter om het leven waaronder oud inwoners Leendert Vijfvinkel (Brielle), Frans Anton Boerman (Hellevoetsluis) en Pieter George Eekman (Nieuw Helvoet). Kornelis Johannis Langendoen overleefd de aanslag en wordt aan land gebracht. De overlevende worden naar het huis van het dorpshoofd gebracht. Daar overlijd Kornelis Johannis Langendoen en wordt ter plekke in de tuin begraven. Omstreeks 1950 wordt hij herbegraven als onbekende. Momenteel ligt hij begraven op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning.

 Langerveld, Jorinus

Geboren: 31 juli 1906     Woonplaats: Soerabaja     Zeemansgraf: 15 december 1941, Zuid Chinese Zee.

          

Bron: oorlogsgravenstichting / ministerie van defensie / googlemaps

Jorinus Langerveld is na de HBS in Brielle naar de marine machinistenschool in Dordrecht gegaaan. Op 16 juli 1923 wordt hij Adelborst. Na zijn opleiding en werkzame periode trouwde hij in 1939 en vertrok op 19 augustus 1939 naar Nederlands Indië. Daar werd hij ingezet op de onderzeeboot Hr.Ms. O-16. De O-16 komt in 1936 in dienst en In 1939 wordt de boot naar Nederlands-Indië gestuurd. In 1941 kregen de O-16 en de 42 bemanningsleden de thuishaven Singapore. Vanaf dat moment viel de O-16 onder Brits commando. Op zaterdag 6 december 1941 vertrok de O-16 voor de eerste patrouille en koerste naar het noorden richting de Golf van Thailand. Na de aanval op Pearl Harbor verklaart ook  Nederland de oorlog aan Japan. De O-16 ontving het bericht op 8 december en daardoor veranderde de patrouille in een oorlogspatrouille. De O-16 lanceerde vijf torpedo's en allemaal troffen ze doel. De O-16 zet weer koers naar Singapore. In de nacht van 14 op 15 december voer de boot boven water. De O-16 bevond zich ten noordoosten van het eiland Tioman. Rond 0230 uur loopt de O-16 op een mijn. Zeven opvarende overleven de klap. De boot zinkt binnen een minuut weg. Aan boord bevind zich ook oud inwoner Jan Huig (Hellevoetsluis) die de ramp overleeefd. Het verhaal over de O-16 is te lezen op: Het vergaan van de O-16. Een uitgebreid verhaal over het leven van Jorinus Langerveld is te lezen op de site van de Stichting Nabestaanden Onderzeeboten 1940-1945: J. Langerveld.

Jorinus Langerveld wordt genoemd op het plaquette ter herinnering aan de omgekomen oud leerlingen van de HBS Brielle en in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Louis, Pieter

Geboren: 12 november 1901     Woonplaats: Malang     Omgekomen: 30 april 1945, kamp 14 Pakanbaroe.

Pieter louis woont op Java en is boekhouder bij de dienst Boschwezen. Hij wordt op 10 maart 1942 gevangengezet en in augustus naar  No 3 kamp op Java gebracht en 14 mei 1944 overgebracht naar oost Sumatra waar hij moest werken aan de Pankanbaroe spoorweg. Op 22 maart krijgt hij malaria en overlijd 13 km west van Petai. Hij is één van de 700 omgekomen Nederlanders en wordt begraven op de begraafplaats van kamp No 6. Hij is herbegraven op de buiten Erevelden Indonesië

 Mak, Johannes

Geboren: 08 juni 1912     Woonplaats: Rotterdam     Zeemansgraf: 06 december 1942, Atlantische Oceaan.

          

Bron: marhisdata / googlemaps

Johannes Mak vaart in de oorlog op koopvaardijschepen en heeft de rang Luitenant ter zee 2de klasse (marine reserve). Begin 1940 als stuurman en radiotelegrafist op het ms Maaskerk. Daarna monstert hij aan op het ms Aagtenkerk. Op 16 januari 1942 moet ze stand-by blijven bij het beschadigde troepenschip Llangibby Castle. Als er een Duitse onderzeeboot vlakbij omhoogkomt, besluit de kapitein deze te rammen en te bestoken met alle wapens die ze aan boord heeft. Begin juni 1942 wordt ze ingezet voor de operatie Vigorous. Op 14 juni wordt de Aagtenkerk aangevallen door 30 Duitse bommenwerpers. Het schip wordt geraakt door diverse bommen en vat vlam. Johannes Mak overleefd de aanval. Daarna monster hij aan op het ss Serooskerk. Op 26 november 1942 vertrekt ze in konvooi uit Loch Ewe. Ze verlaat het konvooi op 5 december met bestemming Durban, Zuid-Afrika. De Duitse U-155 ontdekt het schip en in de namiddag vuurt ze twee torpedo’s af. Eén ervan treft de Serooskerk waarna ze stopt. De volgende torpedo doet het schip achterover zakken. De vierde torpedo doet het schip binnen enkele minuten zinken. Alle 108 opvarende komen om.

Johannes Mak is drager van de Britse onderscheiding King's Commendation for Brave Conduct en wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Poortman, Hendricus Gerardus

Geboren: 27 december 1898     Woonplaats: Poerworedjo     Omgekomen: 04 juni 1943, Tarsao.

     

Bron: findagrave / nationaal archief

Hendrik Gerardus Poortman 1ste Luitenant Genie wordt op 8 maart 1942 opgepakt en vastgezet in een Japans kamp op Java en later verscheept naar Thailand. Hij moet werken aan de Birma Siam spoorweg en wordt op 30 mei ziek en overlijd aan ondervoeding. Hij wordt bij het kamp begraven op de begraafplaats Wan Yai en later herbegraven op het Ereveld Kanchanaburi.

Hendrik Gerardus Poortman wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Rademaker, Geurt Arend

Geboren: 19 juli 1899     Woonplaats: Penang     Zeemansgraf: 25 juni 1944, nabij Nagasaki.

          

Bron: powtaiwan.org / googlemaps / nationaal archief

Geurt Leendert Rademaker is reserve kapitein gezondheidsdienst 1ste Klasse bij de KNIL. Hij wordt 10 maart 1942 opgepakt en 15 augustus vastgezet in een Japans kamp op Java. Op 20 juni 1944 zit hij aan boord van de Tamahoko Maru 2 (ook wel aangeduid als Tomohoku Maru of Yone Maru). Het schip vertrok in een klein konvooi van Takao (Kaoishung) op Formosa (Taiwan) naar Nagasaki (Japan). Aan boord waren 772 krijgsgevangenen en 500 Japanse soldaten. Op 25 juni zo’n 60 kilometer ten zuidwesten van Nagasaki werd het konvooi aangevallen. Het schip nabij de Tamahoko Maru werd getorpedeerd door de Amerikaanse onderzeeboot Tang (SS 306). Hierdoor ontstond een gat in de zij en het schip zonk binnen enkele minuten. 561 krijgsgevangenen overleefde de aanval niet waaronder oud inwoners Job van Balen (Geervliet) en Jozias Smijtegeld Bedet (Nieuw-Helvoet)

Rietdijk, Leendert Jacob

Geboren: 14 februari 1904     Woonplaats: Surabaya     Omgekomen: 28 oktober 1944, kamp Tjimahi.

Bron: oorlogsgravenstichting

Leendert Jacob Rietdijk is machine bankwerker van beroep en wordt in 1931 als particulier ambtenaar aangesteld bij het marine vliegkamp. Eerst als opzichter en later benoemd tot vliegtuigmaker bij de marine vliegdienst. Hij is herbegraven op het Nederlands ereveld Leuwigajah op Java.

 Soesman, Willem Julius

Geboren: 02 januari 1915     Woonplaats: Scheveningen     Vermoord: 28 februari 1943, Auschwitz.

Hij is de zoon van Asser Soesman (overleden 23 september 1940 te Scheveningen) en neef van oud inwoners Sara Cohn Soesman, Reintje Hartogs Soesman, Hester Soesman en Schoontje Soesman (Zwartewaal).

Stolk, Jacob

Geboren: 10 december 1914     Woonplaats: Vlaardingen     Omgekomen: 18 maart 1942, Buchenwald.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / arolsen archief

Op 15 mei 1940, een dag na het bombardement op Rotterdam, schrijft Schiedammer Bernard IJzerdraat het eerste Geuzenbericht. Het is een vlammend protest tegen de Duitse bezetting. In de weken en maanden daarna sluiten steeds meer Schiedammers, Vlaardingers, Maassluizers en anderen zich aan bij de eerste verzetsgroep van Nederland. Berichten worden verspreid, wapens gestolen, kaarten gemaakt, inlichtingen verzameld en er wordt sabotage gepleegd. In november 1940 begint het de Duitsers te lukken om Geuzen op te sporen en te arresteren nadat een paar eerste namen uitgelekt zijn. Tijdens gewelddadige verhoren worden meer namen van Geuzen verkregen. Daardoor kunnen in de periode november 1940 tot maart 1941 meer dan 300 Geuzen gearresteerd worden. Op 13 maart 1941 worden vijftien Geuzen en drie Februaristakers op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd. Zij zijn de "Achtien dooden" uit het bekende gedicht dat nog in de oorlog is geschreven door Jan Campert. (Zie ook het monument voor Campert in Spijkenisse.) Schijnbaar willekeurig worden 157 gevangen Geuzen op 8 april 1941 naar Buchenwald gedeporteerd waar ze de volgende dag aankomen. 54 mannen, waaronder Jacob Stolk die overlijd aan een longtuberculose en oud inwoner Leendert Dirk Rosmolen (Nieuwenhoorn) overleven de oorlog niet. 

Jacob Stolk wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Stougje, Bastiaan

Geboren: 18 februari 1904     Woonplaats: Soerabaja     Omgekomen: 17 november 1943, Birma.

          

Bron: oorlogsgravenstichting / nationaal archief

Bastiaan Stougje is sergeant majoor schipper bij de koninklijke marine. Hij wordt 15 augustus 1942 gevangen gezet op Java en naar Birma gebracht om te werken aan de spoorweg. Hij is herbegraven op het Ereveld Thanbyuzayat.

Bastiaan Stougje wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Vlasblom, Antonius Franciscus Johannes

Geboren: 29 december 1921     Woonplaats: 's Gravenhage     Omgekomen: 25 februari 1944, Augsburg.

Antonius Franciscus Johannes Vlasblom komt om bij een luchtaanval op de Messerschmitt fabriek. Hij is zeerwaarsschijnlijk gecremeert in kamp Dachau.

Vrugte, Maarten ter

Geboren: 29 juni 1912     Woonplaats: Den Haag     Omgekomen: 07 december 1944, Engerhafe Aurich.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / Herr Stefan Bellgardt

Maarten ter Vrugte is na zijn arrestatie naar een bijkamp van Neuengamme gebracht. Hij overlijd aan bloedrige diarree en begraven in een massa graf. In 1954 wordt onder leiding van een Franse opgravingsmissie het lichaam van Maarten ter Vugt geindentificeerd. In 1955 wordt hij herbegraven op het Nederlands Ereveld te Düsseldorf.

Waaleboer, Jan

Geboren: 14 maart 1910     Woonplaats: Amsterdam     Doodgeschoten: 13 oktober 1944, Amsterdam.

Jan Waaleboer is landarbeider van beroep. Het gezin verhuist naar Amsterdam waar hij zich aansluit bij het verzet. Hij wordt op de vlucht op de Westlandgracht doodgeschoten. Zijn lichaam is naar crematorium Westerveld in Driehuis gebracht, waar ook de as is verstrooid.

Jan Waaleboer wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

  
TOP