Rozenburg

In Rozenburg geboren personen, verhuisd en elders overleden ten gevolge van de oorlog.

 Assenberg van Eijsden, Leendert van

Geboren: 18 juni 1907     Woonplaats: Pernis     Omgekomen: 12 mei 1940, Grebbeberg.

          

Bron: oorlogsgravenstichting

Leendert Assenberg van Eijsden werd opgeroepen tijdens de mobilisatie van 1939. Hij dient als soldaat 4 R.v.A. bij het 2-I-4 Regiment Artillerie in de Grebbelinie.  Op 22 april 1940 moet hij zich melden. Tijdens hevige beschietingen op 12 mei slaat een Duitse granaat op een meter achter hem uit elkaar en hij is op slag dood. Hij wordt begraven op het militair kerkhof Grebbeberg.

Een uitgebreide video met het verhaal over Leendert Assenberg van Eijsden is te zien op: Een brief met bloed besmeurd.

Leendert Assenberg van Eijsden wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Baan Oostenga, Maartje Antje Hendrika Jitske de

Geboren: 18 juli 1897     Woonplaats: Batavia     Overleden: 31 maart 1945, kamp Tjideng.

     

Bron: oorlogsgravenstichting

Maartje Oostenga is de zuster van Gerben Jacobus Riepke Pieter Oostenga. Ze trouwt op 5 augustus 1920 met Marinus Anthony de Baan. Ze verhuizen naar Nederlands Indië waar Marinus, leraar van beroep, directeur van de Huloschool van de vereniging van Christelijke scholen van Batavia wordt. In de oorlog wordt hij door de Japanse bezetter vastgezet en overleefd de oorlog. Maartje Antje Hendrika Jitske de Baan Oostenga wordt vastgezet in het vrouwenkamp Tjideng. Daar overlijdt zij en wordt begraven te Petamburah en in 1956 herbegraven op het Nederlands ereveld Kalibanteng.

Goedendorp, Johan

Geboren: 23 maart 1885     Woonplaats: Rotterdam     Overleden: 17 maart 1945, Hamburg-Fuhlsbüttel.

     

Bron: oorlogsgravenstichting

Johan Goedendorp is ingezet voor de arbeitseinsatz en is tijdens zijn verblijf in Duitsland overleden aan hartfalen. Johan Goedendorp wordt genoemd op het digitale monument Neuengamme en is begraven op het Nederlands ereveld Ohlsdorf te Hamburg.

Graaff, Maarten de

Geboren: 08 december 1874     Woonplaats: Simonshaven     Overleden: 04 april 1944, Natzweiler.

     

Bron: stadsarchief rotterdam / arolsen archief

Maarten de Graaf heeft In de periode 1896 – 1898 gediend in Nederlands-Indië bij het 6de regiment infanterie. Na terugkomst trouwt hij en gaat in Simonshaven wonen. Hij werkt als stoker in het gemaal van Simonshaven. Tijdens de oorlog heeft hij onder andere Joden helpen te vluchten naar Engeland. Hij is tijdens een van deze acties verraden en door de SD opgepakt. Via Rotterdam en kamp Vught is hij in het kamp Natzweiler terecht gekomen. Hier is hij overleden aan een sepsis door flegmone.

Maarten de Graaf wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

  Noort, Maarten van

Geboren: 17 september 1911     Woonplaats: Maassluis     Omgekomen: Kanaal van Bristol, Zeemansgraf.

     

Bron: marhisdata / googlemaps

Nadat hij het zinken van de Stad Schiedam op 16 september 1940, waarbij oud inwoner uit Hellevoetsluis  Dirk Verhagen omkomt, heeft overleefd wordt hij als stoker aangemonsterd op het stommschip Beemsterdijk. Het schip maakt een reis in konvooi van Halifax naar Liverpool waar ze op 27 december aankomt. Ze vertrekken op 22 januari in ballast uit Glasgow naar Liverpool om zich bij een konvooi te voegen. Op 26 januari bevindt het schip zich ter hoogte van het Bristol kanaal als er rond 10:30 een heftige explosie wordt gehoord. De Beemsterdijk is op een geallieerde mijn gelopen en begint te water te maken maar zinkt niet. De bemanning, al van boord gegaan, keert terug. Men verstuurt een noodbericht voor hulp. Gedurende de nacht verslechtert het weer zodanig dat er nog meer schade optreedt. De kapitein geeft om 09:30 de opdracht om het schip te verlaten maar de Beemsterdijk zinkt binnen twee minuten. 38 bemanningsleden, waaronder Maarten van Noort komen om.

Maarten van Noort wordt genoemd op het HAL monument op Katendrecht en in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Oostenga, Gerben Jacobus Riepke Pieter

Geboren: 24 oktober 1898     Woonplaats: Bandoeng     Overleden: 25 november 1942, Rangoon.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / nationaal archief

Gerben Jacobus Riepke Pieter Oostenga is de broer van Maartje Antje Hendrika Jitske de Baan Oostenga. Hij trouwt op 30 september 1920 met Trijntje Zijlstra. Ze verhuizen naar Nederlands-Indië waar hij leraar wordt op het christelijk Lyceum. Op 13 mei 1942 wordt hij door de Japanse bezetter gevangengezet. Met het transportschip Tacoma Maru wordt hij naar Birma gebracht.

Bron: universiteit van washington

Het schip vertrekt met 1700 Nederlandse krijgsgevangenenop 16 november vanuit Tandjong Priok. Via Singapore en langs Malakka vaart ze naar Rangoon waar ze 7 november 1942 aankomen. Onderweg breekt er bacillaire dysenterie uit. Tijdens de reis overlijden er 12 krijgsgevangenen en ongeveer 600 worden er ziek. Gerben Oostenga komt op 15 augustus aan in het kamp Thanbyuzayat. Dit is een werk / hospitaalkamp voor de aanleg van de Birmaspoorlijn. Hij overlijdt op 25 november en wordt te Rangoon begraven. Op 20 maart 1950 wordt Hij herbegraven op het Nederlands ereveld Menteng Pulo.

 Rietdijk, Jochgem

Geboren: 07 december 1890     Woonplaats: Maassluis     Omgekomen: Het Kanaal, Zeemansgraf.

          

Bron: marhisdata / googlemaps / s-boot.net 

Jochgem Rietdijk is kok aan boord van de sleepboot Roode Zee van de firma L. Smit & Co uit Rotterdam. Begin mei 1940 ligt de sleepboot op station op de Bermuda-eilanden. Daar verricht zij sleep en bergingswerk in het Caribisch gebied en langs de oostkust van Amerika. Omdat met name de bemanning actief wil deelnemen aan de bevrijding van Europa en Nederland verdaagt zij in 1943 in de Middellandse Zee. In november dat jaar sleept ze de Cape Mohican van Malta naar Falmouth. Op 21 april 1944 krijgt ze de opdracht om vanuit Dungeness een aantal caissons naar Portsmouth te brengen in voorbereiding op de geallieerde invasie van Normandië. In de nacht van 23 op 24 april zijn vanuit Cherbourg zes Duitse Schnellboten opzoek naar geallieerde schepen. Om 4:45 wordt de Roode Zee getroffen door een torpedo afgeschoten door de Schnellboot S 100. De sleepboot zinkt direct en alle 15 bemanningsleden komen om, waaronder Marinus Teun Weijman woonachtig te Zwartewaal.

Jochgem Rietdijk wordt genoemd in de digitale erelijst van Gevallenen 1940-1945.

  
TOP