Oudenhoorn

In Oudenhoorn geboren personen, verhuisd en elders overleden ten gevolge van de oorlog.

  Blaak, Cornelis

Geboren: 07 december 1899     Woonplaats: Heemstede     Overleden: maart 1942, Sumatra.

     

bron: oorlogsgravenstichting / algemeen handelsblad 28-11-1945

Cornelis (Cees) Blaak werd 7 december 1899 geboren in Oudenhoorn. In 1918 kwam hij in dienst bij de Marine Luchtvaartdienst als leerling vliegtuigmaker. Hij werd in januari 1921 leerling vlieger en juni hetzelfde jaar behaalde hij zijn internationaal brevet. In 1928 trouwde hij met Jana van der Ham. Ze verhuisde van Oudenhoorn naar Rotterdam waar hun dochter werd geboren. Na een flink aantal dienstjaren bij de marine stapte hij in 1929 over naar de KLM. In 1933 verhuisde het gezin naar Heemstede waar hun zoon in 1934 werd geboren. Toen de oorlog in Nederland uitbrak was Cornelis Blaak voor de KLM onderweg naar Indië. In februari 1942 werd hij door het militair gezag gevorderd om evacués van Bandoeng (west Java) naar Broome (Australië) te vliegen. In de nacht van 26 op 27 februari vlogen gezagvoerder Cornelis Blaak, KNILM co-piloot Hendrik Willem Nieuwdorp, boordwerktuigkundige Marinus Veenendaal en telegrafist Pieter Pronk een missie met de KNILM dakota DC 3 PK-AFZ van Australië naar Indië.

     

Bron: googlemaps / onbekend

Vanwege brandstofgebrek moesten ze een noodlanding maken 40 kilometer ten zuidwesten van Tandjung Batu. In het gebied Kuang Dalem ten zuidwesten van Muara Kuang. Na de “geslaagde” landing waarbij de bemanning vrijwel ongedeerd bleef werden ze door een gids naar Lubuk Keliat gebracht en kregen daar onderdak. In de nacht zijn ze overvallen omdat ze een grote hoeveelheid goudstukken bij zich hadden die tot de lading van het vliegtuig behoorde. Cornelis Blaak overleed aan de door inlanders toegebrachte verwondingen. Van Cornelis Blaak of zijn graf is nooit meer wat teruggevonden. Zijn familie hoorde pas eind 1945 waar hij was gebleven.

Omdat de ware aard van de reis en vooral het aan boord hebben van een grote hoeveelheid goud tot nu toe nog een groot raadsel is, kunt u via onderstaande links meer over deze vlucht en haar bemanning lezen.

oorlogsgravenstichting / Marinus Veenendaal / librariana.wordpress.com/ Cornelis Blaak 

 Nieuwenhuizen, Korstiaan

Geboren: 30 september 1889     Woonplaats: Neede     Overleden: 08 maart 1945, Langenstein Zwieberge.

Bron: arolsen archief

Korstiaan Nieuwenhuizen is Opperwachtmeester Rijkspolitie en actief in het verzet. Op 5 mei 1944 wordt hij gearresteerd en komt via kamp Vught op 6 februari 1945 aan in het concentratiekamp Sachshausen. Hij wordt overgebracht naar het werkkamp Langenstein Zwieberge. Dit was een concentratiekamp van de nazi's dat in 1944 werd opgestart vlak bij het dorp Langenstein (in Saksen-Anhalt), ten noorden van het Harz-gebergte. Het werkkamp had de codenaam Malachit, naar het mineraal malachiet dat in de mijngangen was gewonnen. Dit sub-kamp van Buchenwald was opgericht om goedkope arbeidskrachten onderdak te bieden. De gevangenen werden ingezet bij de fabricage van vliegtuigen. De onderaardse fabrieken stonden in de buurt van Thekenbergen bij Halberstadt. Hij wordt ingedeeld bij het 3e kommando Malachit en overlijd op 8 maart 1945om 09:10 uur aan een ontsteking van de hartspier.

Korstiaan Nieuwenhuizen wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Sluis, Bastiaan van der

Bron: arolsen archief

Geboren: 30 oktober 1923     Woonplaats: Nieuw Helvoet     Overleden: 1 september 1944, Bielefeld

Bastiaan van der Sluis wordt in juni gevorderd voor de Arbeitseinsatz en te werk gesteld op een bouwplaats in de stad Bad Rothenfelde. Op 3 september 1943 wordt hij geopereerd aan een blindedarmontsteking. In 1944 is hij waarschijnlijk tijdens een operatie aan zijn linkerbeen overleden en wordt begraven op de Sennefriedhof te Beilefeld. Op 20 februari 1952 wordt hij op verzoek herbegraven op de algemene begraafplaats in Nieuw – Helvoet. Het graf is begin jaren 60 geëgaliseerd.

Bastiaan van der Sluis wordt genoemd in gedenkboek Nr. 43.

Vlastuin, Jan Willem

     

Bron : oorlogsgravenstichting / Bevrijdingsfestival Brielle

Geboren: 20 januari 1891     Woonplaats: Zutphen     Doodgeschoten: 09 september 1944, Zutphen.

Jan Willem Vlastuin is kleermaker van beroep en actief lid van het verzet. Op 9 september 1944 houd de NSB burgemeester van Zutphen, J.A. Tesebeld, een toespraak voor zijn landwachters. Hierin zou hij gezegd hebben dat er een aantal communisten "omgelegd" moesten worden ter afschrikking van de Zutphense bevolking. Diezelfde avond wordt Jan Willem Vlastuinen door twee landwachters doodgeschoten. Hij wordt begraven op de algemene begraafplaats in Zutphen. De herbegraving (graf A-509) vind in 1987 plaats op het Ereveld te Loenen.

Jan Willem Vlastuin wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

  
TOP