Zwartewaal

In Zwartewaal geboren personen, verhuisd en elders overleden ten gevolge van de oorlog.

Bruijn, Willem

Geboren: 28 maart 1915     Woonplaats: Rotterdam     Overleden: 28 juni 1945, Lodz

Willem Bruijn wordt 10 juli 1941 voor de arbeidseinsatz net over de Nederlandse grens naar Schaufenberg gebracht. In april 1942 vertrekt hij weer naar Rotterdam. In november 1944 wordt hij tjdens de grote razzia opgepakt en naar Polen gestuurd. Hij overlijd net na de oorlog in Lodz aan typhus.

 Pijl, Korstiaan van der

Geboren: 05 januari 1886     Woonplaats: Maassluis     Omgekomen: Scheldemond, Zeemansgraf.

     

Bron: marhisdata / googlemaps

Korstiaan van der Pijl is kok aan boord van de stoomsleepboot Noordzee 2, een sleepboot van de firma L. Smit & Co uit Rotterdam. Deze is door de marine op 24 augustus 1939 gevorderd en ingezet als Bewakingsvaartuig 34. Tijdens een patrouille op 14 mei 1940 op de Westerschelde wordt een reddingsvlot opgepikt van een Noors schip ter hoogte Zoutelande bij de grensboei Deurlo-Oostgat. Tijdens het wachten om dit vlot af te geven verdaagt de BV 34 op een Duitse magnetische mijn. Een Britse torpedo pikt twee opvarende op. De BV 34 ligt deels ingegraven in het zand op een diepte van 9 meter en heeft officieel de status van oorlogsgraf. Zestien opvarende komen om, waaronder Jacob Geilvoet woonachtig te Zwartewaal.

Korstiaan van der Pijl wordt genoemd in de digitale erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Sluimer, Nelis

Geboren: 29 maart 1885     Woonplaats: IJmuiden     Omgekomen: Noordzee, Zeemansgraf.

     

Bron: vissersnamenmonumentscheveningen / googlemaps

Nelis Sluimer is stuurman op de stoomtrawler IJM 432 genaamd Raaf. Ze vaart op 15 augustus 1941 met de Zeeleeuw (IJM 29) uit om te gaan vissen op de Noordzee. Beide schepen vissen in elkaars buurt. In de verklaring van de adjunct-inspecteur voor de scheepvaart (4de district) verklaart de schipper van de Zeeleeuw dat de Raaf nog aan het vissen was toen hij rond 10:00 uur op 18 augustus teruggevaren is naar IJmuiden. Er waren geen andere schepen in de buurt en de schipper heeft geen drijvende zeemijnen of vliegtuigen gezien. De weersomstandigheden waren goed en de oorlogvoerende luchtmachten zijn dan actief op de Nederlandse kust. De rederij van de vissersboten verklaart dat de Zeehond (IJM 70) getuige was van een bomaanval rond 17:30 op enkele schepen waarbij onder andere de Derika V het slachtoffer werd. Het vermoeden bestaat dat de Raaf ook door oorlogsmolest is vergaan.

  
TOP