Simonshaven was in de periode 1940 - 1945 onderdeel van de gemeente Geervliet.
In Simonshaven bevind zich één begraafplaats met militaire slachtoffers.
De Protestantse Begraafplaats aan de Lageweg.
Op deze begraafplaats bevinden zich de graven van:
Geallieerd: R.C. Hargrave en G.E. Peacock.
R.C. Hargrave |
G.E. Peacock |
|
Bron: Bevrijdingsfestival Brielle
Op 6 juni 1940 werd hun vliegtuig uit de lucht geschoten. De twee miltairen werden met eer begraven.
Bron: Ramon Weerensteijn
Geboren: 04 april 1874 Omgekomen: 04 april 1944, kamp Natzweiler.
Bron: stadsarchief rotterdam / arolsen archief
Maarten de Graaf is geboren op 4 april 1874 in Rozenburg. In de periode 1896 – 1898 heeft hij gediend in Nederlands-Indië bij het 6de regiment infanterie. Na terugkomst trouwt hij met Jannetje Adriana van Noort en gaat in Simonshaven wonen. Hij werkt als stoker in het gemaal van Simonshaven. Tijdens de oorlog heeft hij onder ander Joden helpen te vluchten naar Engeland. Hij is tijdens één van deze acties verraden en door de SD opgepakt. Via Rotterdam en kamp Vught is hij in het kamp Natzweiler terecht gekomen. Hier is hij overleden aan een sepsis door flegmone.
Maarten de Graaf wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945,welke in de entree van de tweede kamer der Staten Generaal ligt.
Bron: erelijsterelijst van gevallenen 1940 -1945
Geboren: 07 april 1915 Geëxecuteerd: 24 maart 1942, kamp Kendari
Bron: oorlogsgravenstichting
Pieter Wevels is geboren op 7 april 1915. Na het behalen van zijn mulodiploma en de militaire dienst ging hij in 1937 werken voor Radio Holland als marconist. In 1942 is hij aangemonsterd aan boord van het MS Modjokerto. Ze liggen met diverse andere schepen in de haven Tjilatjap. Onder andere het ss Siantar welke op 3 maart door een japanse onderzeeboot aangevallen wordt en door een torpedo zinkt. Op bevel van de Commandant der Zeemacht verlaten de aanwezige schepen de haven. Met 42 bemanningsleden aan boord vaart de Modjokerto richting het zuiden.
M.S. Modjokerto
Bron: marihisdata
Op 1 maart rond 10:00 zendt Pieter Wevels berichten uit over de detectie door een vliegtuig, daarna over de achtervolging door een oorlogsboot en niet veel later het bericht dat de Modjokerto zinkende is. Ze wordt getorpedeerd door de Japanse onderzeeboot I-54, Shigo Kobayashi, in een positie zuid van het Christmaseiland in de Indische oceaan.
Bron: wikipedia / googlemap
De 35 overlevende worden door de Japanners aan land gebracht en op 22 maart komen ze aan in kamp Kendari op Celebes. Daar worden ze 2 dagen later geëxecuteerd door onthoofding. In 1946 wordt een massagraf op Zuid-Celebes ontdekt. Aan de hand van rang- en onderscheidingstekens op uniformstukken werd het duidelijk dat het om de bemanning van de Modjokerto ging. De lichamen worden begraven in Makassar en in de jaren 60 vindt de herbegrafenis plaats van 26 geïdentificeerde lichamen in verzamelgraven op het Ereveld Ancol en Kembang Kuning.
Pieter Wevels wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945, welke in de entree van de tweede kamer der Staten Generaal ligt.
Bron: erelijst van gevallenen 1940-1945