Oud inwoners Rockanje

 Bruijn, Arie de

Geboren: 29 januari 1898     Woonplaats: Veen     Doodgeschoten: 08 maart 1943, Utrecht.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / Bevrijdingsfestival Brielle

In januari 1927 treedt Arie de Bruijn in dienst bij de politie van de gemeente Schoonhoven. Daar wordt hij bevorderd tot waarnemend chef van politie. In 1936 gaat hij aan de slag in de gemeente Veen als veldwachter. Wegens het verbergen van wapens wordt hij door de Duitsers eind december 1944 gearresteerd  en naar de gevangenis Wolvenplein in Utrecht overgebracht. Daar wordt hij waarschijnlijk aangemerkt als Toddeskandidate. Hij wordt op 8 maart 1945 bij Fort de Bilt geëxecuteerd na de aanslag bij de Woeste Hoeve op SS kopstuk Hanns Albin Rauter. Na de oorlog wordt hij herbegraven op de begraafplaats in Veen. In 1984 wordt Arie de Bruin herbegraven op het Ereveld in Loenen.

Arie de Bruijn staat op het provinciaal gedenkteken "De Brabantse Soldaat" te Waalre, het monument in Fort de Bilt en wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Eland, Leendert

Geboren: 08 november 1913     Woonplaats: Rotterdam    Doodgeschoten: 06 februari 1945, Rotterdam.

           

Bron: mariarust / Bevrijdingsfestival Brielle

Leendert Eland was Korporaal der Mariniers en actief bij de verdediging van Rotterdam. Na de capitulatie werd hij ingedeeld bij de staatsbrandweer te Rotterdam in de functie wachtmeester hoofdbrandwacht. Samen met nog twee collega’s en mariniers, J. Honing en J Flipse, waren ze al snel actief in het verzet (knokploeg brandweer). Op 6 februari werd Flipse vastgehouden door NSB brandweer officier van der Kleij in opdracht van de SD. Er ontstond een woordenwisseling tussen hen en Eland schoot te hulp. Toen ze er vandoor gingen werden ze gevolgd door van der Kleij die gericht op hen schoot. Leendert Eland werd dodelijk getroffen in de nek. Hij word begraven op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam en in oktober 2008 herbegraven (graf A-1059) op het Ereveld te Loenen. Een herdenkings plaquette op de Wilhelminakade herinnert aan de schiet partij.

Leendert Eland wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 

  
TOP