Rockanje

In Rockanje geboren personen, verhuisd en elders overleden ten gevolge van de oorlog.

 Bruijn, Arie de

Geboren: 29 januari 1898     Woonplaats: Veen     Doodgeschoten: 08 maart 1943, Utrecht.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / Bevrijdingsfestival Brielle

In januari 1927 treedt Arie de Bruijn in dienst bij de politie van de gemeente Schoonhoven. Daar wordt hij bevorderd tot waarnemend chef van politie. In 1936 gaat hij aan de slag in de gemeente Veen als veldwachter. Wegens het verbergen van wapens wordt hij door de Duitsers eind december 1944 gearresteerd  en naar de gevangenis Wolvenplein in Utrecht overgebracht. Daar wordt hij waarschijnlijk aangemerkt als Toddeskandidate. Hij wordt op 8 maart 1945 bij Fort de Bilt geëxecuteerd na de aanslag bij de Woeste Hoeve op SS kopstuk Hanns Albin Rauter. Na de oorlog wordt hij herbegraven op de begraafplaats in Veen. In 1984 wordt Arie de Bruin herbegraven op het Ereveld in Loenen.

Arie de Bruijn staat op het provinciaal gedenkteken "De Brabantse Soldaat" te Waalre, het monument in Fort de Bilt en wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Eland, Leendert

Geboren: 08 november 1913     Woonplaats: Rotterdam    Doodgeschoten: 06 februari 1945, Rotterdam.

           

Bron: mariarust / Bevrijdingsfestival Brielle

Leendert Eland was Korporaal der Mariniers en actief bij de verdediging van Rotterdam. Na de capitulatie werd hij ingedeeld bij de staatsbrandweer te Rotterdam in de functie wachtmeester hoofdbrandwacht. Samen met nog twee collega’s en mariniers, J. Honing en J Flipse, waren ze al snel actief in het verzet (knokploeg brandweer). Op 6 februari werd Flipse vastgehouden door NSB brandweer officier van der Kleij in opdracht van de SD. Er ontstond een woordenwisseling tussen hen en Eland schoot te hulp. Toen ze er vandoor gingen werden ze gevolgd door van der Kleij die gericht op hen schoot. Leendert Eland werd dodelijk getroffen in de nek. Hij word begraven op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam en in oktober 2008 herbegraven (graf A-1059) op het Ereveld te Loenen. Een herdenkings plaquette op de Wilhelminakade herinnert aan de schiet partij.

Leendert Eland wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Goudswaard, Alfred

Geboren: 02 juni 1894     Woonplaats: Bandoeng     Zeemansgraf: 18 september 1944, Indische Oceaan.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / nationaal archief

Alfred Goudswaard verhuisd op 23 december 1920 naar Nederlands Indië en komt in dienst bij de KNIL. Hij gaat aan de slag als onderwijzer op een school in Toeban. Na op een school in Djokjakarta en Probolinggo gewerkt te hebben, wordt hij in 1935 aangesteld als hoofd van de een school op Ambon. Op 8 maart 1942 wordt hij door de Japanse bezetter vastgezet. Samen met nog 2300 krijgsgevangenen en 4200 Javaanse Romusha's (krijgsgevangenen/werkslaven) wordt hij op 16 september aan boord gezet van de Junyo Maru.

     

Bron: powtaiwain.org / googlemaps

Dit schip zou de krijgsgevangenen naar Sumatra brengen voor de bouw van de Pekanbaru-spoorweg van Pekanbaru naar Muaro. Op 18 september ontdekte de Engelse onderzeeboot Tradewind de Junyo Maru. Omdat het schip geen rode kruis op de huid had werden vier torpedo's afgeschoten. Twee raakten de Junyo Maru welke na 20 minuten zonk. Hierbij kwamen ruim 5600 gevangenen om, waaronder oud inwoners Hendrik Kans en Johan Marinus Adriaan de Ruijter (Brielle), Willem Cornelis Termijn (Hellevoetsluis), Cornelis Buurmeester (Nieuw-Helvoet), Cornelis Wageveld (Rockanje) en Egbert Quispel (Spijkenisse).

 Groeneveld, Arie

Geboren: 10 oktober 1894     Woonplaats: Nederlands Indië     Omgekomen: onbekend.

Arie Groeneveld komt in 1915 op in verband met de mobilisatie. In 1922 wordt hij goedgekeurd en na twee keer verlenging gaat hij op 23 november 1935 in de functie kanonnier 1ste klasse met pensieon te Tjimali. Waar hij is begraven is onbekend.

 Korevaart, Maarten

Geboren: 26 december 1909     Woonplaats: Palembang     Omgekomen: 21 juni 1944, Fukuoka kamp 6 Orio, Japan.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / nationaal archief

Maarten Korevaart wordt in 1929 geschikt bevonden voor den overzeeschen militaire dienst. In dienst van de KNIL tekent hij in 1934 drie jaar en in 1939 voor zes jaar bij. In 1938 trouwt hij met de handschoen met Dirkje Verheij die zes weken later naar Nederlands Indië reist. Sergeant Maarten Korevaart wordt op 8 maart 1942 door de Japanse bezetter opgepakt en in een Javaans kamp vastgezet. Hij wordt via Thailand en Singapore naar Japan gebracht. Daar komt hij op 19 juni 1944 aan in Fukuoka. Twee dagen later, om 03:50, overlijd hij aan malaria en een ontsteking onder de hoofdhuid. Op 21 juni wordt hij gecremeerd en zijn urn wordt na de oorlog bijgezet op het Nederlands ereveld Menteng Pulo.

Lugtenburg, Jan

Geboren: 23 augustus 1908     Woonplaats: Den Haag     Omgekomen: 19 juli 1944, Munchen.

Bron: oorlogsgravenstichting

Jan Lugtenburg is tuinier van beroep en komt om tijdens een bombardement op Munchen, waar hij door de arbeitseinsatz zit. Zijn begraafplaats is onbekend.

Luijendijk, Kornelis

Geboren: 02 juni 1886     Woonplaats: Rotterdam     Omgekomen: 14 mei 1940, Bombardement op Rotterdam.

Kornelis Luijendijk is begraven in het bombardementsvak op de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk.

Rambonnet, Nicolaas Samuel

Bron: online-begraafplaatsen

Geboren: 31 januari 1921     Woonplaats: Oostendorp     Doodgeslagen: 13 april 1945, Heerde

Nicolaas samuel Rambonnet is de zoon van Burgemeester Rambonnet uit Rockanje. Na het overlijden van zijn moeder in 1925 verhuisde ze naar Schoonhoven waar zijn vader tot 1932 burgervader was. Zijn vader, hertrouwd in 1926, werd burgemeester in Velsen tot zijn overlijden in 1935. Het gezin verhuisde na het uitbreken van de oorlog van Driehuis terug naar hun woning op landgoed Old Putten bij Elburg. Nicolaas studeerde rechten in Amsterdam. Door het niet tekenen van de Ariërverklaring moest hij zijn studie afbreken. In de oorlog startte hij illegaal scoutingactiviteiten. Hij kwam in de verzetsgroep Old Putten en werd in het voorjaar 1945 benoemd tot Commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten groep Doornspijk. In april 1945 was de oostkant van de IJssel al in handen van de geallieerden. Het verzet werd opgeroepen om de Vemdersbrug over het Grift kanaal te verdedigen.Tijdens deze actie werd de op wacht staande Nicolaas Rambonnet door de Duitsers met een veldschop doodgeslagen. Hij werd begraven in Heerde en niet veel later herbegraven in Elburg.

Een uitgebreid verhaal is te lezen op Niek Rambonnet.

Nicolaas Samuel Rambonnet wordt genoemd op het verzetsmonument te Elburg en in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Rietdijk, Arie

Geboren: 19 november 1868     Woonplaats: onbekend     Omgekomen: 20 december 1942, Bottrop.

 Smit, Jan

Geboren: 14 januari 1905     Woonplaats: Nieuw Helvoet     Zeemansgraf: 06 juni 1941, Atlantische Oceaan.

          

Bron: marhisdata / googlemaps / oorlogsbronnen

Jan Smit is bootsman aan boord van het ss Yselhaven van de firma v. Uden. Op 29 mei 1941 vertrekt het schip met 34 opvarende in ballast in konvooi vanuit Liverpool richting Canada. Op 2 juni wordt het konvooi verlaten en vaart ze alleen verder. Op 6 juni ziet de kapitein een inkomende bellenbaan afkomstig van de U-43. Hij verandert koers maar wordt direct getroffen door een tweede torpedo in ruim 2. De eerste torpedo raakt een bunkertank. Het schip zinkt vrijwel direct. Negen opvarende komen direct om. De rest is verdeeld over de twee reddingsboten. De reddingsboten verliezen elkaar in de duisternis. Eén reddingsboot met 15 opvarende, waaronder oud inwoner Izaäk Breeman (Heenvliet) wordt vermist. De ander reddingsboot zet koers richting New Foundland en de overlevende worden na een storm op 15 juni opgepikt door een Fins vrachtschip. Slechts 10 opvarende, waaronder 1ste stuurman Abraham Boutkan (geboren Hellevoetsluis en drager Kruis van Verdienste) overleven de aanval.

Jan Smit wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Wageveld, Cornelis

Geboren: 15 juli 1919     Woonplaats: Soerabaja     Zeemansgraf: 18 september 1944, Indische Oceaan.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / nationaal archief

Cornelis Wageveld is eervol uit de zeedienst getreden in de functie marinier 2de klasse op 25 april 1941. Op 29 juli 1943 zit hij vast in Japans kamp op Java. Samen met nog 2300 krijgsgevangenen en 4200 Javaanse Romusha's (krijgsgevangenen/werkslaven) wordt hij op 16 september aan boord gezet van de Junyo Maru. 

     

Bron:powtaiwain.org / googlemaps

Dit schip zou de krijgsgevangenen naar Sumatra brengen voor de bouw van de Pekanbaru-spoorweg van Pekanbaru naar Muaro. Op 18 september ontdekte de Engelse onderzeeboot Tradewind de Junyo Maru. Omdat het schip geen rode kruis op de huid had werden vier torpedo's afgeschoten. Twee raakten de Junyo Maru welke na 20 minuten zonk. Hierbij kwamen ruim 5600 gevangenen om, waaronder oud inwoners Hendrik Kans en Johan Marinus Adriaan de Ruijter (Brielle), Willem Cornelis Termijn (Hellevoetsluis), Cornelis Buurmeester (Nieuw-Helvoet), Alfred Goudswaard (Rockanje) en Egbert Quispel (Spijkenisse).

 Warbout, Heereman Christiaan

Geboren: 2 augusstus 1916     Woonplaats: Batavia     Omgekomen: 09 februari 1945, Semarang.

     

Bron: oorlogsgravenstichting

In januari 1935 wordt Heereman Christiaan Warbout geschikt geacht voor militaire dienst. Hij vertrekt op 6 februari 1935 als soldaat naar Nederlands Indië op het m.s. Indrapoera. Na vijf jaar (1940) heeft hij de rang brigadier en tekent nog een jaar bij. Nadat hij gevangen is genomen zit hij vast in Semarang, kamp Bankong. Hij overlijd aan teveel suiker in zijn urine en wordt begraven in Bokong. Op 7 augustus 1956 wordt hij herbegraven op het Nederlands Ereveld Kalibanteng.

 Westerlaken, Teunis

Geboren: 16 april 1888     Woonplaats: Rotterdam     Omgekomen: 10 mei 1940, Rotterdam.

Teunis Westerlaken is agent bij de politie. Hij komt om tijdens het bombardement op Rotterdam bij vliegveld Waalhaven. Hij wordt begraven op de Protestantse begraafplaats in Oud Charlois. Zijn graf is in 1972 geruimd. 

 

  
TOP