Abbenbroek

In Abbenbroek geboren personen, verhuisd en elders overleden ten gevolge van de oorlog.

 Pieter van 't Hof

Geboren: 12 maart 1877     Woonplaats: Sliedrecht     Zeemansgraf: 3 oktober 1940, Noordzee.

     

Bron: marhisdata / googlemaps

Pieter van 't Hof is tweede machinist aan boord van de stoom sleepboot Lauwerzee. De Lauwerzee van L. Smit & Co's  is in 1939 gevorderd door de koninklijke marine en wordt ingezet als bewakingsvaartuig (BV 39). Op 17 mei 1940 ligt de Lauwerzee samen met de Witte Zee en de Ebro in Vlissingen. De bemanning besluit om naar Engeland te ontsnappen. Daar veilig aangekomen wordt de Lauwerzee op 3 november ingezet voor het verslepen van een kabellegger van Falmouth naar Plymouth. Na vertrek van het kleine konvooi vind om 13:50 vind een ontploffing plaats bij de kabellegger die meteen zinkt. Om 15:30 vind een zelfde explosie plaats bij de sleepboot die ook vrijwel direct zinkt. Van de 13 bemanningsleden overleefd alleen matroos Arie Visser. 

Pieter van 't Hof wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Knoot - Herrewijnen, Cornelia

Geboren: 1 juni 1889     Woonplaats: Batavia     Omgekomen: 20 augustus, Batavia.

Cornelia Knoot Herrewijnen is overleden in het burgerkamp Tjideng aan pellagra. Een huidziekte veroorzaakt door ernstig tekort aan vitamine B3. Ze is begraven op de buiten erevelden Indonesië.

 Kraayenbrink, Jan

Geboren: 13 december 1904     Woonplaats: Rotterdam     Zeemansgraf: Indische Oceaan.

     

Bron: marhisdata / googlemaps

Jan Kraayenbrink vaart als tweede stuurman aan boord van de ss Rooseboom van de Koninklijke Pakket Maatschappij. Het schip vertrekt op 26 februari 1942 met meer dan 500 passagiers uit Padang naar Ceylon. Onder de bemanning bevind zich ook derde machinist Arnoldus Botbijl uit Brielle. Tijdens deze trip wordt zij getorpedeerd door de japanse onderzeeboot I 59. Een uitgebreid verhaal van de reis en de ondergang kunt u lezen op: www.bevrijdingsfestivalbrielle.nl/herinneringen/brielle#Arnoldus Botbijl

Jan Kraayenbrink wordt genoemd in de erelijst van Gevallenen 1940-1945.

 Ommeren, Johan Willem van

Geboren: 5 augustus 1885     Woonplaats: Bandung     Omgekomen: 10 maart 1942, Tjimahi.

          

Bron: Dhr P. van Ommeren / oorlogsgravenstichting / nationaalarchief

Johan Willem van Ommeren verhuisd in 1891 naar Tilburg. In december 1910 trouwt hij in Surkarta, Java met Djoemina Tinah. Daarmee krijgt hij 3 zoons en 3 dochters. Op de foto uit 1912/1913, staat Johan Willem van Ommeren in een KNIL atilla uniform met de rang van korporaal. Na zijn diensttijd gaat hij aan de slag bij de politie. Nadat hij van Djoemina Tinah gescheiden is trouwt hij rond 1923 met Oemsieh en krijgt met haar nog 1 zoon. Op 1 maart 1942 vallen de Japanners Java binnen. Het KNIL-leger capituleert op 8 maart. . Hij, zijn vrouw en zoon Frans worden op 10 maart dood aangetroffen in hun woning. Johan Willem van Ommeren wordt begraven in Leuwigajah. Later is hij herbegraven op het Nederlands ereveld Pandu in Bandung.

Westdijk, Jacob

Geboren: 23 juni 1875     Woonplaats: Bandung     Omgekomen: 27 juli 1944, Bandung.

     

Bron: oorlogsgravenstichting / nationaalarchief

Jacob Westdijk wordt gevangengezet in het burgerkamp Tjihapit. Dit was de "europese" wijk gelegen in het noordoosten van de stad Bandoeng op west Java. Hij is herbegraven op het Nederlandse Ereveld Pandu. 

  
TOP